Peppol, Pan-european public procurement online, startade som ett pilotprojekt inom ramen för EU-kommissionens satsning på ökad interoperabilitet. Efter det att projektet avslutades i augusti 2012 bildades den icke vinstdrivande organisationen Open Peppol för att förvalta och vidareutveckla systemet.
– Peppol är ett nätverk med en teknisk plattform för överföring av meddelanden, där det är lätt för olika parter att hitta varandra, förklarar Sören Pedersen som arbetar med projektet på Ekonomistyrningsverket som är svensk Peppol-myndighet.
Regeringen har på flera sätt visat att den prioriterar att myndigheterna använder e-handel. Till exempel ska myndigheter med mer än 50 anställda ha infört e-beställningar senast sista december. Peppol bidrar till en positiv utveckling av e-handel.
– Nyttorna är bland annat att man som köpare och säljare tecknar ett enda avtal, att det är enkelt att byta operatör och att samma standard gäller för alla kunder och leverantörer oavsett land. Det gör att inköpsprocessen förenklas och därmed blir kostnaderna lägre för köpare och säljare, säger Sören Pedersen.
Lunds universitet är först bland Vismas kunder att ta emot elektroniska fakturor via Peppol. Universitetet har en stor mängd internationella leverantörer av skiftande storlek.
– En del av våra leverantörer har visserligen svenska organisationsnummer, men deras it-avdelningar är många gånger internationella och för deras del underlättar det om de kan jobba med ett mindre antal format i stället för med 15-20 olika, säger Ulrika Steidler, e-handelsansvarig på Lunds universitet.
Rickard Hansen, vd för Visma Proceedo, tror att Peppol har potential att bli ett framgångsrikt nätverk:
− Lyckas man blir det lika lätt att skicka e-faktura som att skicka e-post, men med högre säkerhet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer