Att arbeta med upphandling i EU-miljö är inget nytt för Peter Carlberg, som sedan 2019 är inköpschef på Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) i Solna. Den bildades 2005 och är den enda av unionens myndigheter som är placerad i Sverige.
Dessförinnan arbetade han på Europol (polisiärt samarbete) och Eurojus (straffrättsligt samarbete) i närmare tio år. Båda myndigheterna är placerade i Haag.
Att kunna byta Nederländerna mot Sverige och ändå kunna fortsätta jobba för EU ser han som en stor förmån.
– Jag trivs i en internationell miljö men det var rätt timing att flytta hem med familjen. Barnen var 10 och 12 år då, säger han.
Av de 350 anställda på ECDC, som alla är medborgare i ett EU-land, är runt 25 procent svenskar.
På inköpssektionens arbetar 12 personer från bland annat Frankrike, Grekland och Ungern under ledning av Peter Carlberg.
Arbetsspråket är engelska och i gruppen finns bland annat fem upphandlare, två upphandlingskoordinatorer och fyra upphandlingsspecialister som tillsammans sköter myndighetens upphandlingar.
ECDC och andra EU-myndigheter är inte bundna av upphandlingsdirektivet, vilket kan låta motsägelsefullt. I stället har de ett ”skuggregelverk” som är likt men inte identiskt.
– Våra tröskelvärden är ungefär desamma. Men våra regler är mer formaliatyngda kan upplevas mer byråkratiska, vilket gör tyvärr att vi får in färre anbud. En anbudsgivare som vill överpröva får vända sig direkt till EU-domstolen. Det är dyrt och tar lång tid och har aldrig hänt oss under mina fem år här.
ECDC:s uppgift är att spåra och hålla uppsikt över omkring 60 smittsamma sjukdomar. De arbetar inte direkt mot medborgarna utan mot nationella smittskyddsmyndigheter.
– Det är därför inte så många har hört talas om ECDC.
Knappt ett år efter att Peter Carlberg hade börjat på myndigheten drabbades världen av Covid-19.
– Pandemin visade hur viktigt det är med samarbete över gränserna. Vi fick ställa om verksamheten när behovet av vårt stöd ökade. Många avtal behövde också ändras när konsulterna inte längre kunde sitta hos oss.
Peter Carlberg är utbildad jurist och arbetade bland annat på Konkurrensverket och dåvarande Verket för högskoleservice, VHS, innan sin utlandskarriär.
– Det var på VHS jag kom in på upphandling då vi bland annat hade hand om statliga ramavtal. Då hade jag ingen tanke på att man skulle jobba inom upphandling utomlands.
Det blev alltså närmare tio år i Nederländerna.
– Det är likt Sverige på många sätt men samtidigt annorlunda. Jag kan exempelvis sakna att gå omkring och handla mat i olika småbutiker, en för bröd, en för kött, en för ost och så vidare.
Fördelen att betala den lägre skatten för EU-anställda har han dock fortfarande kvar, trots att han arbetar i Sverige.
– Jag omfattas varken av svenska arbetsrättsregler eller skatteregler, konstaterar han.
FAKTA/Europeiska smittskyddsmyndigheten
European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC, har till uppgift att öka EU:s och medlemsstaternas kapacitet att skydda människors hälsa genom förebyggande och kontroll av infektionssjukdomar hos människa. Samarbetet mellan EU-kommissionen, ECDC och EU:s medlemsländer kan liknas vid förhållandena i Sverige mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och regionerna. Källa: Wikipedia
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer