– Det var något av slumpen som förde mig till just upphandling, men såhär i efterhand kan jag konstatera att det blev riktigt bra, säger Martin, som är en av två upphandlare på kommunägda Sollentuna energi och miljö, SEOM.
Han är ny på jobbet sedan 1 januari efter arbete inom Polismyndigheten – först som polis i yttre tjänst i 13 år efter examen från klassiska polisskolan Sörentorp i Solna och därefter drygt 3 år med fordonsupphandlingar inom myndighetens inköpsenhet.
– Att jag bytte tjänst och inriktning inom Polisen hade att göra med att jag fick ändrade familjeförhållanden med svårigheter att jobba tvåskift. Så via Polisens interna jobbsajt fick jag till att börja med ett vikariat på inköpsenheten och kände att jobbet passade mig.
I grunden tror han att det handlar om att göra en bra affär.
– Det är nog en läggning som finns hos väldigt många upphandlare. Vare sig det gäller i det privata med fynd på Blocket eller att som i jobbet kunna uppgradera i en större skala med en affär som blir bra för både beställaren och leverantören. Att lyckas med det kittlar.
Vad fick dig att söka dig från Polismyndigheten?
– Först och främst var jag ganska så kräsen om det skulle bli aktuellt att byta jobb. Men just tjänsten som SEOM annonserade kändes väldigt spännande. Sollentuna är också min hemkommun och jag hade varit kund i bolaget i mer än tio år. Att kunna göra skillnad i den egna närmiljön genom jobb för ett samhällsviktigt bolag var viktigt.
Under första halvåret har arbetet inför upphandling av ny avfallsentreprenör tagit en hel del tid i anspråk med genomförandet av en större RFI och där intressenter även bjudits in till ett möte.
Det nya jobbet har levt upp till förväntningarna.
– Jag trivs väldigt bra med en fantastisk arbetsmiljö, bra kollegor och en arbetsgivare som satsar på vidareutbildning.
– Dessutom har det varit rolig att få bredda sig – tidigare har jag jobbat uteslutande med fordon så det känns som både en utmaning och utvecklande att jobba mer med entreprenadupphandlingar.
Med sin bakgrund som polis tycker Martin Berg att han har nytta av ett kritiskt tänkande när leverantörer behöver granskas.
– Ja, jag har nog med mig från Polisen att våga ställa lite obekväma frågor. Man kan gärna förvänta sig gott från alla men man bör inte förutsätta detsamma.
SEOM har omkring 100 anställda och omsätter cirka 700 miljoner kronor årligen med Sollentuna kommun (76 000 invånare) som ägare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer