Företagen som lämnade anbud i Helsingborgs stads upphandling ramavtal för bild- och videotjänster fick lämna in avidentifierade arbetsprov. Först när sex leverantörer, tre på stillbildsområdet och tre producenter av rörlig bild, utkristalliserats kom priset in i bilden.
Stillbildsavtalen vanns av Found, Studio E samt Olsson & Gerlach. Rörlig bild skulle levereras av Damanco, Gertrud & Söner och Studio E.
MBVB Kommunikation beskriver utvärderingsprocessen som godtycklig. Man poängterar att det inte i förhand framgått hur utvärderingen skulle ske, vad som var viktigt vid bedömningen eller vilken skala som skulle användas.
Företaget anser att kommunen har blandat ihop kvalificeringsfasen med utvärderingen. Detta innebär, allt enligt överprövningen, att det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet knappast har vaskats fram. MBVB konstaterar att bolaget lämnat det lägsta priset.
Helsingborgs stad anser att man uppfyllt kraven på förutsebarhet. Man poängterar också att det inte är ett krav att i utvärderingsfasen beakta anbudens pris vid tilldelningsgrunden ekonomiskt mest fördelaktiga.
– Vi menar att det inte är ett krav att pris ska finnas med. Det finns med i lagen som ett exempel, men det är inget krav att det måste ingå, säger stadsjurist Rebecca Törner Perborg till Helsingborgs Dagblad.
Förvaltningsrätten konstaterar att staden valt en utvärderingsmodell där endast kvalitet och estetik beaktats. Priset har endast påverkat vinnande leverantörers rangordning, vilket innebär att man inte säkert lyckats hitta de ekonomiskt mest fördelaktiga anbuden.
Upphandlingen måste enligt domen (pdf) därför göras om. Kommunen planerar att ta ärendet vidare till kammarrätten.
Priset måste ingå i modellen
Helsingborgs stad försökte sätta kvalitet i fokus vid upphandlingen av fotografitjänster och bildproduktion. En leverantör tyckte att priset fick en alltför för underordnad betydelse och fick förvaltningsrätten med sig.
| 2014-03-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer