Under våren upphandlade polismyndigheten tillverkningen av svenska pass, ett kontrakt värt 736 miljoner kronor. Tilldelningsbeslutet visade att den tidigare leverantören, AB Svenska Pass, vunnit.
Enligt uppgifter i DN ska nyckelroller hos Polisens upphandling haft täta kontakter med leverantören under hela upphandlingsprocessen.
DN har tagit del av e-postmeddelanden som ska visa att poliserna planerat middagar och konferensresor ihop med den vinnande leverantören. Bland annat ska de, under upphandlingen, ha åkt till Helsingfors tillsammans och ätit middag tillsammans. Leverantören ska ha bokat hotellen och flygbiljetterna åt de medverkande poliserna.
Tillförordnade rättschefen Karl Holm upprättade på tisdagen en anmälan till Särskilda utredningar med anledning av de uppgifter som DN tagit fram, om att två medarbetare vid Rättsavdelningen på Polismyndigheten ska ha deltagit i otillbörliga middagar i samband med en upphandling.
– Anmälan är upprättad i enlighet med gällande rutiner. Med anledning av anmälan är jag förhindrad att kommentera ärendet då det råder förundersökningssekretess säger Karl Holm.
Men hela ärendet kunde har undvikits om Polisens egna riktlinjer för inköp följts. Enligt dem ska medarbetare som under inköpsprocessen och avtalsperioden har långvarig kontakt med leverantörer inom ett visst område rotera mellan funktionerna.
– Riktlinjerna har inte följts till alla delar. Det är ett ganska enkelt konstaterande. Det finns en strävan efter att upprätthålla en rotation, men i det här fallet så följdes inte riktlinjerna, säger Johan Östensson, tillförordnad chef för rättsavdelningen på Polismyndigheten till DN.
Han tror att varken rättsavdelningen eller ekonomiavdelningen reagerade och att en anledning kan vara de anmälda personernas kompetens.
– Man har ju att göra med en kompetens som är lite unik. Man kan inte sätta in en ”rookie” på en uppgift, säger Johan Östensson till DN.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer