Det västsvenska återvinnings- och avfallsföretaget Renova står inför betydande förändringar. Samtliga processer ses nu över. Organisationen ritas om så att upphandlade verksamheter och de sysslor som sköts i kraft av monopol delas upp i tre olika bolag.
Samtidigt skickar bolaget, som ägs gemensamt av Göteborgs stad med kranskommuner, ett varsel till arbetsförmedlingen. Förändringar i branschen kombinerat med lågkonjunktur drabbar verksamheten.
Var tionde, både tjänstemän och kollektivanställda, av de cirka 950 medarbetarna varslas.
Vid årsskiftet går ett tioårigt aktieägaravtal ut. Kungsbacka kommun kommer då att, efter 15 år, lämna Renovasamarbetet. Beslutet i kommunfullmäktige, som togs med knapp marginal, innebär att Kungsbacka nu kommer att upphandla sopentreprenör.
Hans Forsberg, fullmäktigeordförande i Kungsbacka, ser fördelar med upphandling av denna tjänst. Till Göteborgs-Posten säger han:
– Vi kan sätta villkoren och får alltid det mest fördelaktiga ekonomiska avtalet. Vi ser också det som att vi stöttar en fri marknad. I dag förbinder vi oss att leverera och Renova sätter priset.
Renova har kritiserats från olika håll. Bland annat för att ta för mycket betalt för förbränning, som är ett monopoluppdrag, och dumpa priserna på konkurrensutsatta verksamheter som hämtning.
Det visar sig att ägarkommunerna har fått betala mer per ton för förbränning än vad de icke-delägare som skickat sitt avfall till kraftvärmeverket i Sävenäs fått göra.
Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna, tycker att det är positivt att Kungsbacka väljer att upphandla avfallshanteringen:
– Om fler kommuner gjorde detsamma skulle vi kunna se fler lösningar på marknaden och materialåtervinningen skulle kunna öka.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer