
Det framgår av landstingsrevisorernas årsrapport med bitvis hård kritik mot styrningen av sjukhuset.
Revisionen fann att Karolinska under 2017 genomförde 31 direktupphandlingar över gränsen för direktupphandling och där synnerliga skäl anförts som motiv. Det totala värdet var 48,6 miljoner kronor.
Av samtliga upphandlingar har endast en genomförts med en dokumenterad upphandlingsstrategi, konstaterar revisionen.
Karolinska försvarar de många direktupphandlingarna med teknisk oförenlighet som ett vanligt skäl och hävdar att det finns ett kvalitetssäkringsmoment som är inbyggt i den standardiserade upphandlingsprocessen.
Landstingsrevisorerna skriver i årsrapporten att de i flera år pekat på brister i kontrollen om beställningar och inköp sker utifrån giltiga avtal.
Revisionen ställer sig bland annat undrande till att direktupphandling används istället för att exempelvis teckna serviceavtal för en produkt eller option om fler köp.
Landstingsrevisorerna rekommenderar nu styrelsen att säkerställa att undantag från konkurrensutnyttjande i upphandlingslagstiftningen tolkas restriktivt, att förbättra rutiner och arbetssätt kring dokumentation samt att ha en upphandlingsstrategi vid upphandlingar av betydande värden.
I en kommentar till den kritiska rapporten pekar finanslandstingsrådet Irene Svenonius, Moderaterna, på att styrelsen för Karolinska håller på att bytas ut med beslut i landstingsfullmäktige inom kort.
– Den sjukvård Karolinska bedriver är ledande i Sverige men det finns och har funnits uppenbara brister i styrningen och kontrollen av verksamheten från styrelsens sida. Den nya styrelsen har en viktig uppgift framför sig när det gäller att skärpa den interna kontrollen. Från landstingets sida pågår samtidigt parallella åtgärder med skärpt styrning, kontroll och uppföljning, säger Irene Svenonius.
Alliansen i Stockholms läns landsting hoppas även att centralisering med en regelefterlevnadschef – underställd landstingsdirektören – och särskild inköpsfunktion ska ge effekt.
Det pågår också ett arbete med en ny inköps- och upphandlingspolicy för att bland annat göra landstingets centrala ramavtal mer effektiva i verksamheterna.
Efter granskningen av förra årets verksamhet har revisionen fattat beslut om fortsatt granskning under 2018 av sjukhusstyrelsens hantering av direktupphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer