I onsdags röstade riksdagen ja till regeringens förslag om höjda beloppsgränser vid direktupphandling. De nya reglerna gäller från och med kommande halvårsskifte.
Direktupphandling enligt LOU ska få användas om kontraktets värde understiger 505 800 kronor. Beloppet utgör 28 procent av det tröskelvärde som gäller för kommuner och landsting vid upphandling av varor och tjänster, för närvarande 1 806 427 kronor.
I LUF är procentsatsen av tröskelvärdet, för närvarande 3 612 854 kronor, 26 procent. Brytpunkten för direktupphandling blir således 939 342 kronor. Samma direktupphandlingsgräns gäller även för LUFS.
Moderaten Lotta Olsson beskrev i riksdagsdebatten ändringen som efterfrågad. Förfarandet är tänkt att utvärderas då det har varit i kraft i tre år.
– Det är positivt att slippa fastna i långdragna upphandlingar i de fall man snabbt behöver få varan eller tjänsten på plats.
Miljöpartiet tycker att höjd beloppsgräns är bra. Per Bolund noterar att det ger större möjligheter för lokala upphandlare att kunna fatta beslut.
– Samtidigt anser vi att det finns risker man måste ta hänsyn till. Man kan inte bara bortse från de risker som följer när man gör en sådan höjning av beloppsgränsen
I sin reservation vill partiet att se krav på insyn. Dessutom bedöms risken för att små och medelstora företag drabbas negativt av höjd upphandlingsgräns, något som skulle kunna motverkas av ökade krav på annonsering och uppföljning.
Sverigedemokraterna var emot höjd beloppsgräns. Man pekar i sin reservation på att små företag påverkas negativt. Dessutom bedöms ökad risk för illojala arbetsmetoder, intressekonflikter, favorisering och bestickning. Sven-Olof Sällström:
– De erfarenheter som kan göras från Norge, som höjde direktupphandlingsgränsen är 2005, är att de grundläggande principerna om likabehandling och transparens inte efterlevs vid direktupphandling.
Det beslutades också att myndigheter som direktupphandlar för mer än 100 000 kronor ska anteckna skälen och annat av betydelse om. Krav införs på att myndigheterna ska ha riktlinjer för direktupphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer