
Våren är högsäsong för praktikanter – även inom upphandling. En av dem är Anna Sandell som går första året på en tvåårig utbildning i strategiskt inköp och upphandling i Linköping.
Fram till 20 juni gör hon en 2,5 månader lång LIA (Lärande i arbete) på Länsstyrelsen Östergötland. En arbetsplats som först tackade nej när hon sökte.
– Men sen dök det upp ett projekt med fokus på hållbarhetskrav, ett område jag sagt att jag gärna jobbar inom. Jag fick jag komma på intervju och nu är jag här, säger Anna Sandell.
Tillsammans med sin handledare, upphandlaren Karin Höglind, ser hon över länsstyrelsens hållbarhetskrav med målet att förtydliga och göra dem mer användbara. Arbetet sker i samverkan med sakkunniga inom miljömässig och social hållbarhet.
– Jag har fått stort förtroende, vilket jag tycker är fantastiskt. Det här är en bra möjlighet att få arbeta med något som verkligen betyder något, säger Anna Sandell.
Erica Lindberg, chef för enheten för ekonomi och upphandling på Länsstyrelsen Östergötland, ser stora fördelar med att ta emot praktikanter. Hennes medskick till andra arbetsgivare är att lärande kan ske åt båda håll.
– Många praktikanter har erfarenheter från andra verksamheter som kan bidra till organisationens utveckling. Fråga aktivt praktikanten om feedback; ser personen andra möjliga sätt att göra saker än vad arbetsgruppen gör idag? säger hon.
Hon betonar också att man bör se praktikanten som en möjlig framtida anställd och ambassadör för arbetsgivaren.
Att hitta en praktikplats beskriver Anna Sandell som en rejäl utmaning. Redan i november började hon kolla runt.
– Jag var öppen för både offentliga och privata arbetsgivare. Praktiken är en stor del av utbildningen och jag ville att den skulle bli bra.
I dag har alla av hennes omkring 30 klasskamrater fått sin LIA-plats, även om det var svårare för vissa.
– Vissa arbetsplatser tar bara emot de som läser andra året, och andra tar inte emot på grund av hög arbetsbelastning. Jag tycker att fler borde inse vilken tillgång en praktikant kan vara.
Anna Sandell är tjänstledig från sitt jobb som röstlogoped för att gå utbildningen till upphandlare.
– Det hade varit väldigt roligt att kunna kombinera upphandling med att ta frilansuppdrag som logoped, exempelvis att föreläsa.
Hon tillägger att hon ser flera fördelar med att ha koll på rösten även i sin nya karriär.
– Som logoped är jag van att möta många människor och att vara flexibel. Sedan vet jag hur jag ska göra för att rösten ska signalera lugn och kontroll även om jag är nervös under en presentation eller möte.
Tips för en lyckad praktiktid
- Var välkomnande. Inkludera praktikanten som en vanlig nyanställd. Fråga om det är något speciellt han eller hon är intresserad av att fördjupa sig i.
- Ha en tydlig målsättning. Säkerställ att alla har en klar bild av vad de vill uppnå med praktiken, och att det finns konkreta arbetsuppgifter att utföra med stöd av handledaren. Anpassa om möjligt deadlines så att uppgifter hinner avslutas.
- Våga ge och ta ansvar. Låt praktikanten prova på olika arbetsuppgifter från start till mål för att skapa förståelse för yrkesrollen. Att ta på sig nya uppgifter kan kännas nervöst, men gör att man växer.
- Ha regelbundna avstämningar. Ha frekventa avstämningar med handledare för att få feedback och säkerställa att praktikanten är på rätt väg.
- Ha ett öppet arbetsklimat. Skapa en miljö där praktikanten vågar ställa frågor utan att känna sig osäker. Han eller hon är där för att lära sig!
Källa: Anna Sandell, Karin Höglind och Erica Lindberg, Länsstyrelsen Östergötland
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer