I augusti 2019 lämnade Norrköpings kommuns digitaliseringschef jobbet efter tveksamma upphandlingar av konsulter.
En utredning från KPMG visade på systematiska avsteg från delegationsordningen, otillåtna direktupphandlingar och misstankar om jäv.
Nu riktar Konkurrensverket hård kritik mot Norrköpings kommun. Av tillsynsbeslutet framgår att kommunen har genomfört otillåtna direktupphandlingar på grund av bristande kontroll. Kommunen har även brustit i sin dokumentation kring inköpen.
– När kommunen inte följer sina egna riktlinjer försvårar det förutsättningarna att hantera sina inköp i överensstämmelse med regelverken. Jag förutsätter att kommunen, i den mån det inte redan har skett, vidtar åtgärder för att säkerställa att upphandlingslagstiftningen följs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Enligt Björn Andrén, upphandlings- och inköpschef på Norrköpings kommun, har flera åtgärder vidtagits för att liknande misstag inte ska upprepas. Bland annat genom omfattande utbildningsinsatser för personal på digitaliseringsavdelningen kring LOU samt riktlinjer och rutiner.
– Kommunen har även valt att inte förlänga konsultförmedlingsavtalet som bidragit till de beloppsmässigt största överträdelserna av LOU, genom att påverkan skett vid av val av underleverantör i samband med avrop. Kommunen har även valt att ansluta sig till ett mer konventionellt ramavtal med rangordning och förnyad konkurrensutsättning för att minimera risken för att detta upprepas, enligt Björn Andrén.
Finns det något i kritiken som ni inte håller med om?
– Nej, Konkurrensverkets slutsats överensstämmer med resultaten av vår interna utredning som genomfördes och avslutades innan deras tillsyn, säger Björn Andrén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer