1. Rekryteraren jobbar inte för dig
Många verkar missförstå rekryterarens roll. Det handlar inte om att hitta rätt plats för dig, utan att hitta en person som uppdragsgivaren är nöjd med. Med andra ord: räkna inte med att rekryteraren försöker fixa in dig på en position som du inte är kvalificerad för.
2. Bli kompis med rekryterarna i din bransch
Många rekryterare specialiserar sig på vissa branscher eller positioner. Om du vill skapa en relation till någon, och få en chans på de bästa jobben för dig, är det bäst att snacka med de som är verksamma inom din bransch.
3. Se till att hamna i byrålådan
Vissa rekryterare har en hög kandidater på lager, andra föredrar att hitta nya till varje position. Får du inte jobbet, eller finns det ingen tjänst som passar just nu? Fråga rekryteraren om hen är intresserad av att spara på ditt cv ifall något lämpligt dyker upp framöver.
4. Vänd något negativt till något positivt
Arbetslöshet eller stora hål i ditt cv kan vara en varningsflagga för rekryteraren, se till att förklara läget. Lyft saker som konsultuppdrag, projekt du lett eller deltagit i, frivilligarbete och kurser du gått.
5. Kommunicera på rekryterarens villkor
Ett bra cv och ett skarpt personligt brev är bra, men olika rekryterare vill ha dem på olika sätt. Har de en sajt där du fyller i dina uppgifter? Ska du mejla dem? Samma sak gäller med kontaktvägen. Känn av om rekryteraren gillar korta sms, långa mejl eller hellre snackar på telefon eller över en kaffe. Följ gärna upp första kontakten, men inte för ofta. Tumregeln är att du kan höra av dig när du skickat in materialet, och sedan går det bra att kolla igen efter en vecka eller två. Självklart ska du säga till om du uppdaterat cv:et.
6. Var lätt att hitta
De flesta rekryterarna vill hellre höra av sig till dig än att du ringer upp dem, så se till att maximera möjligheten att bli upptäckt. Ha en aktiv och prydlig Linkedin-profil, delta i branschorganisationer, försök bli intervjuad i media, var aktiv i ditt community, håll gästföreläsningar eller starta en egen blogg eller sajt där du kan profilera dig.
7. Följdfrågorna som hjälper dig hitta rätt rekryterare
När rekryteraren ringer bör du ha några frågor i bakfickan: Vilken firma jobbar du för? Hur bra känner du till min bransch? Vilka positioner har du rekryterat till den senaste tiden? Hur ser rekryteringsprocessen ut? När ska vi höras av igen? Efter samtalet får du gärna kolla med personer i ditt professionella och personliga nätverk för att se om någon av dem känner till rekryteraren eller rekryteringsfirman.
8. Gå inte över rekryterarens huvud
Kontakta aldrig företaget som rekryteraren försöker få in dig på. Både rekryteraren och den potentiella arbetsgivaren kan bli irriterad om du bryter mot processen.
9. Tänk på att det kan ta ett tag
När du skakat hand med en rekryterare kan ni ofta komma att jobba ihop länge. Visa att du är beredd att satsa tid och kraft på att få den där eftertraktade positionen, annars slösar du bort bådas tid – och riskerar i värsta fall att få ett dåligt rykte.
10. Snacka pengar
Du ska i regel låta rekryteraren sköta pengasnacket med den potentiella arbetsgivaren. Var öppen och ärlig med vad du tjänar och vilka förmåner du har, och fråga rekryteraren vad du kan vänta dig för erbjudande av arbetsgivaren. Låt sedan rekryteraren framföra dina krav.
11. Håll kontakten
Sluta inte svara på mejl från rekryteraren bara för att du skrivit på kontraktet. Du vet aldrig när det kan vara bra att ha kontakt med en bra rekryterare. På sikt kan det vara bra att höra av dig och tipsa om vassa kollegor eller bekanta för att behålla en bra relation.
12. Tacka för hjälpen
Glöm inte att tacka för samarbetet när processen är klar. Förvånandsvärt många kandidater struntar i det, så om du tar dig tiden att slå en signal, skicka ett kort mejl eller kanske lämna en Linkedin-rekommendation är det en bra början på en god relation.
Av: Simon Campanello
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer