Mitt under coronapandemin fick Martin Kruse, inköpschef på Arbetsförmedlingen frågan om han ville bli tillförordnad chef för hela förvaltningsavdelningen från den 1 augusti.
Där arbetar 420 anställda, varav ett 80-tal finns på inköpsavdelningen.
– Nu har jag båda uppdragen fram till juni nästa år, och det fungerar bra. Jag har fått lära mig mer om andra områden, exempelvis ekonomi, lokaler och säkerhet.
– Samtidigt är inköpsavdelningen, där jag varit chef i snart åtta år, väldigt självgående. Jag är dock fortfarande inköpschef, men har lämnat den operativa ledningen till mina enhetschefer, säger han.
Liksom som de flesta av arbetsförmedlingens runt 10 000 anställda har han arbetat hemifrån utan avbrott sedan den 17 mars. I hans fall från villan på Värmdö.
– Det är skönt att slippa pendla två timmar varje dag. Men saknar vårt nya kontor i Solna jättemycket och längtar tills vi kan sitta där igen.
Hur påverkas verksamheten av distansarbetet?
– Det är lite förvånande men själva produktionen flyter i stort på som förut. Vi har inte några större problem med vissa typer av arbetsuppgifter eller förseningar. Samtidigt är det svårt att se de långsiktiga effekterna för exempelvis upphandlingarna. Blev det här avtalet lika bra som det hade blivit om vi haft en brainstorming tillsammans på kontoret? Facit visar sig först om något år.
Kan kvaliteten på upphandlingarna påverkas?
– I de fall man behöver förhandla inför ett avtalstecknande är det inte säkert att det blir lika bra för någon av parterna när man bara möts digitalt. En förhandling ska vara ett tillfälle att bygga förtroende så att båda blir nöjda, det är svårare om man inte träffas.
Vilka utmaningar möter du som chef?
– Den stora utmaningen är att det nu är svårare att följa medarbetarna och läsa av hur de verkligen mår, inte bara på ytan. Och om någon mår dåligt av att sitta ensam hemma och jobba är den stora utmaningen: vad kan man egentligen göra? Därför har vi involverat våra skyddsombud mera. Vi använder också en metod där vi kan följa hur medarbetarna självskattar sitt mående.
Vad kan man göra?
– Mycket handlar om att hitta rutiner för dialog, inte bara om själva jobbet utan även allt runtomkring. Att få tid att se och prata med varandra. När det gäller vår ledningsgrupp har vi kompletterat våra veckovisa möten med en halvtimmes briefing varje morgon. Små saker som gemensamt Skype-fika kan också vara viktigt.
Har du fått tänka om på något sätt?
– Jag älskar att rita och visa på whiteboard. Men med facit i hand kanske det inte var så viktigt med ritandet i våra kreativa processer som jag trodde. Det funkar ju ändå.
Fotnot: Sedan i våras är Martin Kruse ordförande för Sveriges Offentliga Inköpare, SOI.
Var inte han chef under denna skandal och blir nu berfodrad??
Märkligt att myndigheten är så mån om sin personal. Själv fick jag sitta utan arbetsuppgifter i 10 månader. Jag var hemma och ingen brydde sig. Hade även kollegor som var hemma i 2 år utan att någon brydde sig. En satt och stickade i personalrummet varje förmiddag. Sen gick hon hem. Nu är det plötsligt viktigt med skyddsombud och att se att alla har det bra.