Lönekartläggningen genomfördes under januari och februari 2023. Totalt har 1 727 personer verksamma inom offentlig upphandling svarat på enkäten, som har genomförts av Upphandling24 och Inköpsrådet.
Genomsnittslönen för en upphandlare är 45 312 kronor per månad, vilket är en ökning med 1 465 kronor (eller 3,3 procent) jämfört med resultatet från förra årets löneenkät. Men variationerna är stora. Den lägsta lönen i för upphandlare i undersökningen är 29 393 kronor och den högsta är 89 700 kronor per månad. Lönerna varierar också beroende på arbetsgivare. Generellt betalar kommuner och regioner sämst. Statliga myndigheter och offentligt ägda bolag betar bättre och de allra högsta lönerna finns bland upphandlingskonsulter verksamma inom privata bolag.
En upphandlingschef tjänar i genomsnitt 63 149 kronor enligt undersökningen.
Vilken titel en person med en viss funktion har varierar mellan olika upphandlande myndigheter och enheter. I sammanställningen har vi klumpat samman strategisk upphandlare, inköpare, entreprenadupphandlare, upphandlingsledare och kategoriledare till en gemensam titel: upphandlare.
Vi har dock valt att fråga dem som har angett titeln upphandlare/inköpare om personen gör upphandlingar eller avrop från ramavtal eller direktupphandlingar. De som gör upphandlingar har vi valt att kalla upphandlare. De som genomför avrop eller direktupphandlingar kallar vi för inköpare. Inköpare tjänar i genomsnitt 41 652 kronor per månad eller 3 660 kronor mindre än en upphandlare.
Även upphandlingsjurister har fått följdfrågan vad de i huvudsak gör på arbetsdagen. De som har svarat att de gör upphandlingar har vi kategoriserat som upphandlare.
En titel som vi frågar om för första gången är hållbarhetsspecialist. Där är medellönen 49 406 kronor per månad, vilket är drygt fyra tusenlappar mer än för upphandlare. Vi har dock bara fått in svar från åtta hållbarhetsspecialister. Därför kan exaktheten i uppgiften ifrågasättas.
Under våren kommer vi att från underlaget ta fram mer detaljerad statistik, som till exempel löneskillnader mellan upphandlare som är generalister, it-upphandlare och entreprenadupphandlare.
Du kan själv ta del av statistiken och se hur löner förändras baserat på arbetsgivare, erfarenhet i yrket, utbildningsnivå och på vilken typ av ort du arbetar (Stockholmare tjänar bäst och sämst är lönen för dem i mindre samhällen).
Förutom upphandlare och inköpare finns även statistik för löner för upphandlingschefer, upphandlingssamordnare, upphandlingsjurister, upphandlingsassistenter, upphandlingskonsulter, avtalscontrollers samt hållbarhetsspecialister.
Du kan ta del av statistiken på denna sida där du kan göra egna urval.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer