Många kommuner upplever problem vid upphandling av hem för vård eller boende för barn och unga som är i sådant behov. Det handlar bland annat om svårigheter att formulera tydliga och relevanta krav i samband med upphandlingarna samt svårigheter att vid utvärderingen urskilja skillnader i kvalitet.
– Det är alltid en grannlaga uppgift för kommunerna att hitta rätt boendeform för varje enskilt behövande barn och ungdom, säger Kristina Geiger, ställföreträdande generaldirektör för Konkurrensverket.
Konkurrensverket har kartlagt de problem som upplevs som vanligast. I rapporten HVB för barn och unga – En kartläggning av kommunernas ramavtalsupphandlingar (pdf) redovisas ett antal förslag.
– Med en noggrann uppföljning och utvärdering av avtal kan upphandlingarna hela tiden förbättras, säger Kristina Geiger.
Konkurrensverket föreslår att kommunerna i större utsträckning gör behovs- och marknadsanalyser. Detta för att bättre kunna använda upphandlingarna strategiskt, samverka med varandra vid upphandling och vid uppföljningen av avtal samt utveckla formerna för att sprida och dela med sig av erfarenheter inom området.
– Att utvärdera de senaste HVB-upphandlingarna är viktigt för att dra lärdom och bli ännu bättre nästa gång och det är också viktigt att prioritera avtalsuppföljningen i organisationen.
För att kvalitativa aspekter ska få genomslag föreslås att anbuden kan utvärderas genom exempel och kvalitetsredogörelser. För att göra avropen flexiblare kan rangordning och den enskildes behov kombineras som fördelningsnycklar i förfrågningsunderlaget och ramavtalet.
Fler än 32 000 barn och unga hade HBV-boende någon gång under år 2013.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer