I våras tecknade Länsstyrelsen Västra Götaland ett fyraårigt ramavtal med två socialt integrerande företag som erbjuder catering. Takvolymen är 2,4 miljoner kronor.
I förfrågningsunderlaget var ett av kraven att leverantören skulle ”ha som främsta syfte att arbeta med social och yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning och/eller personer som av någon anledning har svårt att komma in på arbetsmarknaden”.
– Om vi ändå ska ha catering kan vi lika gärna köpa det från ett sådant här företag. Det gör att det känns fint i hjärtat och gör det roligt att jobba, säger upphandlaren Anna Lindblom.
Inför upphandlingen tog hon hjälp av flera kollegor, bland andra Timmy Jensen som arbetar som utvecklare inom mänskliga rättigheter.
– Vi gjorde en marknadsundersökning och skickade ut en RFI. Den visade att det finns ett antal leverantörer i vårt område som erbjuder catering och på olika sätt arbetar med social och yrkesmässig integration. När vi förstod att det fanns ett intresse på marknaden var det bara att köra, säger Anna Lindblom.
Länsstyrelsen valde att direktupphandla enligt bilaga 2 men utgick från formuleringen i LOU gällande reserverad upphandling.
– Vi förenklade kravet och tog inte med hur stor andel sysselsatta hos leverantören som skulle vara personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Detta eftersom vi redan hade en aning om vilka leverantörer det fanns på marknaden, ungefär hur de var organiserade och att vi på förhand anade att de skulle klara kravet, säger Anna Lindblom och fortsätter:
– I formuleringen fick vi också tänka på vad vi skulle begära in för intyg för att kontrollera att de uppfyllde kravet på deras främsta syfte med organisationen. Här valde vi att be om en beskrivning av organisationen samt organisationens stadgar.
Det kom in två anbud som båda antogs.
Hur har leveranserna fungerat så här långt?
– Bra, det har varit lite trixande med beställningar i vanlig ordning men inget mer än i vanliga fall. Vi hälsade på hos en av de två leverantörerna för några veckor sedan vilket var kul och lärorikt, säger Anna Lindblom.
Fyra faktorer för en framgångsrik upphandling
- Se över marknaden om det finns leverantörer i området. Här har exempelvis intressorganisationen SKOOPI en lista.
- Vid reserverad upphandling, bestäm tidigt hur andelskriteriet ska kontrolleras. Kan anbudslämnaren lämna in underlag som är tillräckliga för att beräkna andelen utan att lämna för många personuppgifter? Vad kan anbudslämnaren ha för underlag som kan visa att de uppfyller kravet, underlag från arbetsförmedlingen kanske?
- Samverka med sakkunniga i upphandlingsprocessen. Saknar organisationen en sakkunnig inom rättigheter finns det bra stöd på Upphandlingsmyndigheten.
- Våga testa! Det är ett fantastiskt medel för rättighetsintegrering.
Källa: Anna Lindblom
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer