Förra veckan gick remisstiden gällande regeringens promemoria om skärpta krav vid upphandlingar ut.
I stället för att samhällsintressen bör beaktas i offentlig upphandling vill regeringen att de ska beaktas. Förutom klimatet handlar det om djuromsorg, miljö, människors hälsa samt sociala och arbetsrättsliga aspekter.
SKR och Svenskt Näringslivs dömer båda ut förslaget, vilket Upphandling24 rapporterat.
Mer positiv är responsen från två tunga myndigheter.
Konkurrensverket är positivt till förslaget men bedömer att den föreslagna utformningen av författningsförslaget kan leda till tillämpningssvårigheter.
Myndigheten befarar bland annat att den föreslagna utformningen riskerar uppfattas som att det är möjligt att i alla enskilda upphandlingar ange klimatkrav, enligt remissvaret.
Förutsättningarna för att beakta till exempel klimatet på andra sätt än genom uttryckliga klimatkrav i enskilda upphandlingar bör därför tydliggöras i det fortsatta arbetet, enligt Konkurrensverket.
Konkurrensverket anser också att begreppet ”upphandlingens syfte” i författningen är problematiskt. Det bör även övervägas att komplettera regleringen med en bestämmelse som ställer krav på att upphandlande myndigheter ska beakta de angivna samhällsintressena eller motivera varför det inte har gjorts.
Myndigheten menar också att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet bör övervägas hur tillsynen över den nya regleringen ska kunna utföras och eventuella överträdelser sanktioneras.
Även Upphandlingsmyndigheten ser positivt på förslaget men betonar att lagstiftningen inte ensam räcker för att de offentliga inköpen ska bli mer hållbara och bidra till att olika samhällsmål nås.
Kompetens, kunskap och relevant upphandlingsstöd är exempel på områden som behöver utvecklas för att upphandlingen bättre ska kunna bidra en hållbar samhällsutveckling, enligt myndigheten.
I sitt remissvar pekar Upphandlingsmyndigheten på några utmaningar. En är att förslaget inte innehåller några sanktionsmöjligheter. En annan är att förslaget kan ge intryck av att fastställa en hierarki för samhällsintressen där klimatet alltid väger tyngst.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer