Istället för att bredda leverantörsbasen för den nya LOV-modellen Kundval rusta och matcha (Krom) blir lösningen andra samverkansformer mellan staten och kommunerna.
Beskedet – som ett svar på den osäkerhet som råder kring Krom – lämnas av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tillsammans med företrädare för Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i en debattartikel, som först var publicerad i Dagens samhälle.
De fyra partierna skriver att de ”landat i att inte ytterligare underlätta för kommuner att delta i Arbetsförmedlingens upphandlingar i konkurrens med fristående aktörer”.
Regeringen, C och L motiverar beslutet med vikten av att särskilja de olika roller som kommuner, Arbetsförmedlingen och fristående förmedlare har.
Tidigare har regeringens särskilda utredare annars gjort bedömningen att det saknas rättsliga hinder för kommuner att få status som leverantör till Arbetsförmedlingen.
Men kommuner som Karlshamn och Ovanåker har fått nej av Arbetsförmedlingen när man ansökt om kvalificering till Krom, det nya valfrihetssystem med matchningstjänster som under 2021 byggs ut för att täcka hela landet.
Utredaren Mats Rundström skickade också med förslag för att stärka kommuners möjligheter att delta i Krom, men dessa går regeringen inte vidare med.
I en frågor/svar-sammanställning på regeringens webbplats skriver regeringen också att man inte kommer att göra någonting för att begränsa de möjligheter som finns för kommunerna att delta i Krom.
Arbetsgivar- och branschorganisationen Almega menar att regeringen borde ha gett ett tydligare besked.
–Det är olyckligt att regeringen och samarbetspartierna inte väljer att stänga dörren för kommunerna som leverantörer av matchningstjänster. I stället förmedlar de signaler om att kommuner kan ansöka om att bli leverantörer till Arbetsförmedlingen. Det stämmer att lagen om offentlig upphandling, LOU, och lagen om valfrihetssystem, LOV, inte hindrar kommuner från att bli leverantörer. Dock finns kommunalrättsliga regler och principer som riskerar att överträdas om kommunerna blir leverantörer av matchningstjänster. Vi hade förväntat oss att regeringen och samarbetspartierna skulle uppmärksamma denna viktiga begränsning, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Regeringen kommer nu att fokusera på att stärka möjligheterna för kommuner att ingå andra typer av överenskommelser med staten. Det kan handla om insatser mot långtidsarbetslöshet och ska bygga på frivilliga åtaganden från respektive kommun, betonar regeringen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer