Med rösterna 209-98 fick fick ett så kallat utskottsinitiativ av arbetsmarknadsutskottet stöd i riksdagen tidigare veckan efter en timslång debatt. Endast regeringspartierna, S och MP, röstade emot.
Därmed vill riksdagen se en extern granskning av Samhall.
I en rapport för två år sedan menade Almega städföretagen att Samhall vinner en oproportionerlig hög andel upphandlingar, drygt 40 procent under den period som granskades, och att det statligt ägda företaget borde ge ett bidrag kopplat till individen istället för en stor klumpsumma.
-Vi välkomnar riksdagens tillkännagivande till regeringen om en extern granskning av Samhall. Med ett stöd som följer individen går det att följa upp att pengarna går till rätt saker och inte till att dumpa priserna på städmarknaden, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega städföretagen.
–Om ett privat företag anställer personer med stöd kopplat till sig redovisas det stödet på individen – samma sak bör gälla för statliga bolag.
Almegarapportet togs också upp under riksdagsdebatten.
-Med statliga medel i botten och hög vinstmarginal har Samhall intagit en dominerade ställning och i delar av landet vunnit nästan lika många städupphandlingar som de fyra stora konkurrenterna tillsammans. Effekten blir både att målgruppen, personer med funktionsnedsättning som medför påtagligt nedsatt arbetsförmåga, inte får de möjligheter och stöd som de har behov av och att vanliga företag konkurreras ut, sade Alireza Akhondi, Centerpartiet.
Kristdemokraternas Michael Anefur pekade på en risk att ”konkurrensen sätts ur spel” genom det statliga stöd på 6,5 miljarder kronor som ges årligen till Samhall.
-Jag påstår inte att Samhall konkurrerar på osjysta villkor. Jag påstår inte att Samhall dumpar priser. Men jag påstår att för att få full kunskap och alla fakta på bordet krävs det en extern utredning, sade han.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet hävdade att regeringen redan vidtagit åtgärder och att det hade varit bättre att avvakta dess effekt än att nu genomföra en granskning.
Jonas Rieck, affärsområdesdirektör på Samhall, säger i en kommentar:
-Vår statliga ersättning går till att utveckla våra medarbetare med funktionsnedsättningar och inte till att sänka priser. Samhalls prissättning och vår ersättningsmodell har granskats många gånger de senaste åren av såväl Konkurrensverket som EU-kommissionen. Varje gång blir resultatet det samma – Samhalls prissättning följer marknaden och ligger i linje med våra konkurrenters.
(Texten uppdaterad med kommentar från Samhall.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer