En rad tunga remissinstanser har nu svarat på Niklas Bruuns statliga utredning om villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Enligt Konkurrensverket är det både möjligt och rimligt att ställa arbetsrättsliga krav i samband med större offentliga upphandlingar.
– Det är rimligt att säkerställa att de som gör affärer med kommuner, landsting och staten använder sig av schyssta villkor, säger Dan Sjöblom, generaldirektör vid Konkurrensverket.
TCO ser utredningsförslaget som en bra början. Förbundet vill att villkor enligt kollektivavtal ska ställas på lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension i samtliga branscher.
– Utredningen utelämnar viktiga delar, som försäkringar och tjänstepension, påpekar Sofia Råsmar, EU-rättsjurist vid TCO.
När det kommer till detaljerna ges ömsom ris och ömsom ros:
– Utredningens förslag om att det ska vara möjligt att ställa högre krav på svenska företag än på företag från andra EU-länder strider mot upphandlingslagen, säger Stefan Holm, näringspolitisk expert vid Tjänsteföretagens branschorganisation Almega.
Han poängterar att Almega inte kan ställa sig bakom att en bärande princip i lagen om offentlig upphandlingar – att alla företag ska behandlas lika – frångås. Här får Almega stöd av Konkurrensverket som menar att likabehandlingsprincipen sätter stopp för detta.
I sitt remissvar (pdf) till regeringen avstyrker Konkurrensverket också utredningens förslag att en leverantör ska säkerställa att samtliga led i underleverantörskedjan följer de särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkoren. Sådana villkor är i praktiken inte möjliga att följa upp. Bedömningen är att sådana krav också medför att många leverantörer kan komma att avstå från att lämna in anbud.
Förlaget om att vissa branschers miniminivåer ska fastställas av Upphandlingsmyndigheten kommenteras av många.
– Beslut om sådana tvingande villkor skulle vara ett tydligt steg mot statlig inblandning i parternas lönesättande roll, säger Stefan Holm och tillägger att effekterna av detta inte har utretts tillräckligt.
Konkurrensverket föreslår också att det efter en tid görs en utvärdering av hur de kommande nya reglerna påverkat upphandlande myndigheter och leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer