I fjol höstas inledde de skånska kommunerna Simrishamn, Tomelilla och Ystad samt Sydskånska Gymnasieförbundet samordnad varudistribution i samarbete med Akkafrakt.
Genom att som varuägare ta över logistiken har kommunerna på ett år minskat antalet transportstopp från 26 000 stycken till endast 6 000. De miljö- och trafiksäkerhetsvinster som detta medför har uppmärksammas av Godstransportrådet.
Deltagarna i Samordnad varudistribution 2.0 prisas med transport- och miljöpriset ”årets lyft”.
– Det är fantastiskt att denna idé har blivit verklighet och det är extra roligt att utfallet blivit så bra för alla berörda parter, säger Ulrik Larsson som har drivit projektet för Akkafrakts sida.
Christina Persson, projektledare vid Ystads kommun, ser fördelar som ökad leveransprecision och service hos mottagande enheter.
– Samtidigt uppnår vi de politiska målen med minskad miljöbelastning, ökad konkurrens och fler lokala livsmedelsproducenter vid upphandlingar, poängterar hon.
Reinhart Teltscher, juryns ordförande i Godstransportrådet Skåne/Blekinge, påpekar att modellen är användbar även för privata företag. I deras transportflöden kan samdistribution, ruttoptimering och transparens i informationsflödet ge liknande besparingar i minskat trafikarbete och utsläpp.
– Här har vi tre kommuner som i samarbete med en speditör bevisar detta. Genom sin samdistribution har antalet stopp i kommunerna minskat med över 75 procent, ett fantastiskt resultat, konstaterar han.
UPPDATERAD 2014-10-16 kl 10:15: Ansvarsfördelningen mellan kommuner och Akkafrakt har förtydligats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer