Det är en förordning som EU beslutade om i fredags som täcker in offentlig upphandling och som följer efter ett uttalande förra veckan från Ursula von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen, om att EU inte ska göra offentliga inköp från Ryssland.
–De nya sanktionerna innebär att upphandlande organisationer behöver inventera om de har ryska ekonomiska intressen i sina kontrakt och säkerställa att sanktionerna följs. Vi kommer att publicera mer information om hanteringen av offentliga kontrakt till följd av Rysslands invasion av Ukraina på vår webbplats, säger Upphandlingsmyndighetens chefsjurist Anders Asplund i en kommentar på Upphandlingsmyndighetens webbplats.
Förbudet att tilldela kontakt började gälla redan 9 april och 11 oktober är stoppdatum för förbudet att fullgöra kontrakt.
EU-sanktionerna omfattar även ryska underleverantörer som står för över tio procent av ett kontrakts värde.
EU-förordningen styr alla upphandlingar över tröskelvärdena – oavsett regleringen i svensk lagstiftning. Undantag gäller för vissa områden som kärnteknik, naturgas och olja.
På facebook kommenteras EU-linjen av civilminister Ida Karkiainen:
“Detta är en kraftfull signal som jag som ansvarig minister för offentlig upphandling välkomnar. Det visar på europeisk enighet och ligger helt i linje med regeringens fokus på sanktioner mot Ryssland samtidigt som vi på olika sätt stöttar Ukraina och stärker Sverige.”
Enligt Kommerskollegium har den svenska varuimporten från Ryssland halverats sedan 2018 med ifjol ett värde av 21 miljarder kronor.
(Texten uppdaterad med kommentar av Ida Karkiainen.)
“Undantag gäller för vissa områden som kärnteknik, naturgas och olja.”
Skrattretande dubbelmoral!