Fairtrade city är en diplomering till kommuner som arbetar för rättvis handel. Rent praktiskt handlar det om att ställa krav vid offentliga upphandlingar och bedriva ett aktivt informationsarbete. Fairtrade-märkta produkter ska finnas på arbetsplatser och i butiker.
Syftet med denna oberoende produktmärkning är att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Till de kommuner som vill ansluta sig hör Uppsala.
– Vi vill medverka till goda arbetsvillkor hos kommunens externa leverantörer och säkerställa en systematisk uppföljning som förhindrar svartarbete och ekonomisk brottslighet, säger Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Under 2013 ökade den totala försäljningen i Sverige av Fairtrade-märkta produkter med 29 procent. Bananer, kakao och kaffe är de vanligaste produkterna.
– Att vara en Fairtrade city har flera positiva effekter och ger en positiv marknadsföring. Förhoppningsvis kan vi redan i år arrangera årets Fairtrade city-forum i Uppsala.
Idag finns det 66 Fairtrade cities i Sverige. Alingsås ansökte redan år 2008. När detta beslut fattades bestämdes även att allt kaffe som serveras i kommunen skulle vara Fairtrade-märkt eller motsvarande.
Alingsås kommuns förbrukning av Fairtrade-märkt kaffe har stigit avsevärt under årens lopp. Från en konsumtion på drygt 120 kilo 2008, låg samma beräknade mätvärde för fikakonsumtion på 4,5 ton under 2014.
Det är kommunens upphandling som ligger till grund för den stora ökningen. I år träder ett nytt avtal i kraft som ytterligare stärker den etiska konsumtionen och den här gången gäller det frukt:
– Här i Alingsås har vi nu kunnat ställa krav på att bananerna i de fruktkorgar som kommunen köper in måste vara rättvisemärkta. Det känns bra att kunna öka den etiska konsumtionen och på så sätt visa att vi verkligen står för att vara en hållbar kommun, säger Sofia Ängehagen, upphandlare vid Alingsås kommun.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer