Det är SCB-statistik om en sjuprocentig ökning av byggkostnader under det senaste året som får Sveriges allmännytta att reagera.
En ökning av kostnaderna för byggmaterial med 17 procent till följd av råvarubrist och global efterfrågan driver på utvecklingen.
-Vi uppmanar återigen regeringen att undanta allmännyttan från lagen om offentlig upphandling, LOU. Då skulle potentiellt tio procent kunna sparas när det byggs nytt. Det skulle underlätta mot bakgrund av det senaste årets ohållbara prisutveckling, säger Jonas Högset, fastighets- och hållbarhetschef på Sveriges allmännytta i en intervju på organisationens webbplats.
Han tillägger:
-V har kämpat många år med att vända den negativa trenden med höga byggkostnader. Våra kombohus är ett exempel på att det går att bygga kostnadseffektivt, men ska våra medlemsföretag fortsatt kunna bygga och renovera, behövs fler åtgärder.
Hittills har organisationens förslag om LOU-undantag mötts med ljumt intresse inom rikspolitiken. Enligt Sveriges allmännytta behövs ingen speciallagstiftning på upphandlingsområdet för de kommunägda bostadsbolagen utan man vill kunna styras av allbolagens bestämmelser om att driva företagen enligt marknadsmässiga principer.
Ytterst oklart på vilket sätt man skulle bygga billigare genom att slippa tillämpa LOU. Det är väl snarare så att man genom att följa LOU säkerställer konkurrens samt ordning och reda. Se till att bli duktiga affärsmän istället.
Håller med Johan.
Snarare tvärtom om man följer LOU och då undviks också korruption och svart arbetskraft.
På vilket sätt LOU skulle fördyra förstår jag inte.
Nej se till att Ni har en professionell inköps/upphandlingsorganisation.
Ja, hur skulle mindre öppenhet och mindre konkurrens leda till lägre priser? Nej, mer korruption och högre priser blir resultatet om LOU rundas.
Förstår inte kopplingen LOU – mer konkurrens och mer öppenhet.
Privata aktörer som inte lyder under LOU tror jag är minst lika intresserade av att konkurrensutsätta sina entreprenörer. Att tro att svartarbetskraft inte förekommer på ”LOU byggen” är naivt.
Sveriges allmännytta borde lägga samma energi att fundera på sin rättsliga status under upphandlingslagarna eftersom organisationen agerar som inköpscentral och därmed har att tillämpa LOU såvitt avser de egna inköpen. Jag gjorde en snabb sökning och kan inte se att SABO genomfört någon upphandling för egen del. Någonsin. Något för KKV månne?
Att SABO vägrar släppa sargen är pinsamt. Läs den statliga utredningen som ni av outgrundliga anledningar lyckades lobba fram. Rättsläget har inte ändrats under det senaste året… Tillämpningsområdet för OSO utvidgades väsentligt efter HFD:s dom mot Akademiska hus . Se exempelvis domen från förvaltningsrätten i Luleå där SOS Alarm status som ett offentligt styrt organ diskuterades (om än i en bisats). Kanske även det en fråga för KKV?