-Vi håller på att ta fram en ny avtalsskrivning för att tillämpa i våra placeringsavtal. I korthet innebär det att dygnsavgiften ska reduceras om leverantören ska åtgärda brister enligt föreläggande från IVO och att kommunen vid mer allvarliga brister kan häva avtalet, säger kommunjuristen Isabelle Bunn.
-Klausulen ska också ge rätt till återbetalning av en del av dygnsavgiften från den tidpunkt då bristerna kan antas ha uppkommit. I det utkast som finns har vi tagit fram skrivningar med en form av skala där reduceringen av avgiften ökar om bristerna är allvarliga.
Det är turerna kring vårdboendet Rosenhill som får Växjö kommun att se över rutiner och avtalskrav för upphandling av olika former av boendeplaceringar inom socialförvaltningen.
Växjö kommun vill på så sätt få fler möjligheter än att kräva skadestånd i de fall där man anser sig ha rätt till ekonomisk kompensation när avtalsparten inte klarat sina åtaganden.
Rosenhillsärendet har varit en lokal följetong, som resulterat i ett ovanlig ingripande från IVO – Inspektionen för vård och omsorg – med krav på att snabbavveckla verksamheten till följd av det som den statliga myndigheten ser som allvarliga missförhållanden.
Växjö kommun har polisanmält vårdboendet med påståenden om att journalanteckningar gällande sexuella övergrepp mörkats. Företaget krävs också på 470 000 kronor i skadestånd.
–Rosenhill har begått ett allvarligt avtalsbrott som orsakat kommunen ekonomisk skada och detta ska Rosenhill stå för, säger Isabelle Bunn, kommunjurist Växjö kommun.
Kommunens nya modell med reducerad dygnsavgift har en nedsättning med 10-25 procent som riktmärke, men med en öppning för en högre nivå vid särskilt omfattande brister.
Växjö kommun avsätter också resurser för tjänster som ”placeringscontroller” för att följa upp avtal och undvika liknande situationer i framtiden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer