I februari lämnade Henrik Jönsson jobbet som upphandlare i skånska Eslöv för att bli upphandlingschef i småländska Älmhult.
Innan Eslövsjobbet var han upphandlingsansvarig på samarbetsorganet Skånes kommuner i fem år, och arbetsledare för tre personer.
– Sommaren 2021 klev jag av ledarrollen då jag ville få mer tid för barnen. Men ganska snart kände jag att jag behövde mer motstånd och lite mer att fundera på.
Och nog finns saker att fundera på för Henrik och hans tre kollegor på upphandlingsenheten. I fjol tog Älmhult hem bottenplatsen i kategorin upphandling i Svenskt Näringslivs rankning av alla Sveriges kommuner.
Även om kommunen får bättre betyg i andra mätningar är det förstås både en belastning och en utmaning, betonar Henrik Jönsson, som menar att en förklaring till det låga betyget är att kommunen stått utan upphandlingschef i ett och ett halvt år.
Att förbättra förtroendet hos det lokala näringslivet ligger högt på agendan. I mars lanserades e-tjänsten ”Boka tid med upphandlingschefen”.
– Jag har redan hunnit ha flera möten. Det här är ett av flera sätt att få till en bättre dialog. Och att det går att klättra i Svenskt Näringslivs rankning är min gamla arbetsgivare Eslöv ett bra bevis på. I fjol klättrade de 209 steg inom området upphandling.
I övrigt har han ägnat första tiden på jobbet åt att bilda sig en uppfattning om nuläget: Hur ser kommunens inköp ut? Vad ska Älmhult upphandla och vad är bättre att göra tillsammans med exempelvis Växjö kommun eller Adda?
– Det finns hur mycket som helst att göra. Nu har jag fokus på att städa och effektivisera, säger Henrik Jönsson som förutom sitt chefsuppdrag även arbetar operativt med upphandlingar.
Med sig i bagaget har han en gedigen universitetsutbildning i allt från organisationspsykologi och pedagogik till företagsekonomi och inköpsstrategier. Efter studierna stod valet mellan att jobba med HR eller inköp, berättar Henrik Jönsson.
– Jag sökte båda typen av tjänster och fick jobb som inköpare på Region Skåne 2001.
Förutom upphandling har även hunnit med tre år som byggprojektledare på Region Skåne.
– Det var givande men otroligt komplext och inget jag saknar. Men jag har absolut nytta av det nu när vi upphandlar entreprenader.
Henrik Jönsson beskriver sig som “öppen och rätt så rak”. Med åren har han blivit mindre fyrkantig, vilket är ett medvetet val.
– För att vara effektiv krävs förstås struktur. Men slår man sig inte loss och får lite kaos ibland blir det skittråkigt. Och har man inte roligt utvecklas man inte, konstaterar han.
Henrik Jönsson bor i villa i skånska Höör med fru och två barn på 6 och 9 år. Även om han trivs bäst hemma ser han också fram emot att kunna resa igen efter pandemin.
– Nya intryck är viktigt både i jobbet och privat. I sommar blir det en tur till London.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer