– Mitt första råd är att du ska fundera på varför du vill byta jobb. Tänk också igenom vad som är viktigast för dig just nu. Fråga dig om det är löneutveckling, flexibilitet i arbete eller utvecklande arbetsuppgifter som du saknar i din nuvarande situation. Eller är det så att du inte trivs med din chef eller dina kollegor? Fundera också på om det ett tillfälligt missnöje eller om det pågått under en längre tid.
– Ett bra sätt att komma fram till om det är läge att byta jobb är att göra en “plus- och minuslista”. Skriv ner vilka fördelar och nackdelar du har i din nuvarande situation, gör sedan samma sak för det nya jobbet. Blir det fler plus på listan för det nya jobbet – då bör du överväga att byta.
Många stannar för länge på sin arbetsplats. Det finns några varningsklockor som du bör vara vaksam på, börjar de ringa är det dags för dig att se dig om efter något nytt.
– Trivs man inte med chef och kollegor, är det svårt att trivas med sitt arbete. Då är det läge att byta jobb, säger Almqvist. Detsamma gäller om du känner att du stagnerat i din yrkesroll. Har du gjort det är det bra att prata med din chef och se om det finns något man kan göra på din nuvarande arbetsplats som kan göra att du känner dig stimulerad och får nya utmaningar. Går inte det att lösa där så är det läge att se sig om efter andra möjligheter.
När du väl har bestämt dig finns det tre aspekter som är viktiga att ta reda på om den nya arbetsplatsen innan du byter.
Vad bör du tänka på när du ska byta jobb?
1. Kolla upp företagets vision och värderingar
Är det en vision du delar och känner att du kan brinna för? Är företagets värderingar sådana som du ställer dig bakom? Stämmer företagets vision och värderingar överens med dina är sannolikheten att du kommer att trivas på lång sikt betydligt större.
2. Försök få referenser från din nya arbetsgivare
Det kan vara svårt och kännas lite konstigt, men gör det ändå. Du kan fråga om du får träffa någon eller några ur organisationen eller arbetsgruppen. Helst någon med samma roll som är aktuell för dig.
3. Ställ raka frågor till din nya arbetsgivare
Var så öppen som möjligt. Har man kommit långt i en process så kan man ställa många frågor. Exempel på frågor man kan ställa är: Hur kommer introduktionen på min nya arbetsplats se ut? Hur är personalomsättningen i organisationen? Hur ser åldersspannet på mina framtida kollegor ut? Finns det fler än jag som har liknande roller? Finns det möjlighet till flex och att arbeta hemifrån?
Våga testa nytt även om du känner dig osäker
En total bild kan du aldrig få och helt säker kan du aldrig bli. Men slutar man snyggt på sin förra arbetsplats brukar man ofta kunna gå tillbaka dit. Det är inte farligt att testa saker och sedan byta tillbaka.
– Man ska inte vara rädd för att våga testa något nytt. Speciellt inte om man har varit på en plats länge. Är det fler plus på den nya arbetsplatsen än den gamla så ska man testa. För de allra flesta blir det positivt. Det ger inspiration, utmaningar och utveckling, avslutar Almqvist.
Artikeln kommer ursprungligen från Randstads karriärblogg.
Linnéa Almqvist
Consultant Manager, Randstad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer