Alltinget.se var först med att rapportera om den reviderade tidsplanen, där ett riksdagsbeslut kan komma först i höst. Det är nu oklart med exakt datum för lagändringen.
En promemoria (Ds 2021:31) presenterades av förra civilministern Lena Micko ifjol höst.
– Lite förenklat kan förändringen beskrivas som att vi går från bör till ska, sade Lena Micko om lagförslaget med krav på att beakta klimatet, miljön, djuromsorg, människors hälsa samt sociala och arbetsrättsliga aspekter vid offentlig upphandling.
31 januari i år var slutdatum för remissvar, där Svenskt näringsliv och SKR fanns bland de negativa rösterna.
Civilminister Ida Karkiainens pressekreterare Jonas Lannering säger i en kommentar:
– Förslaget om att beakta samhällsintressen vid offentlig upphandling är högt prioriterat av civilministern och inriktningen är att en lagrådsremiss ska beslutas före sommaren. Majoriteten av remissinstanserna är positiva till förslagen. Samtidigt har det kommit en del mindre synpunkter på förslagets utformning som behöver hanteras.
– Väldigt många remissinstanser betonar också behovet av kompetensutveckling och stöd från Upphandlingsmyndigeten för att reformen ska få önskat genomslag. Att myndigheterna får tillräcklig tid för förberedelser är naturligtvis viktigt och därför något som måste beaktas vid bedömningen av när den föreslagna skyldigheten skulle kunna träda i kraft.
Hade varit välkommet om lagstiftaren fullbordat den senaste “bör till ska”-reformen innan de lanserade nästa.
För det nuvarande förslaget och dess avsaknad av praktisk förankring ekar tyvärr bekant. Det är precis som när blev obligatorisk att vid större upphandlingar genomföra leverantörskontroller. Den kontrollskyldigheten har nu funnits i över fem år men Sveriges offentliga organisationer väntar fortfarande på de verktyg de behöver för att uppfylla sina skyldigheter.