I den tidigare tingsrättsdomen från ifjol utdömdes fängelsestraff på mellan 2 och 3 år. Rättegången har fått göras om med huvudförhandling under 17 dagar sedan en av tidigare nämndemännen bedömts som jävig.
Huvudmannen – ägare till det bolag som tilldelades kontraktet – döms till fängelse i fyra år för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.
Två män som tidigare ingått i Region Skånes expertgrupp för upphandlingen döms till fängelse i tre och ett halvt år vardera för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman.
De tre männen döms också till att betala 25 miljoner kronor i skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen.
Malmö tingsrätt grundar sin dom på omfattande bevisning med ett stort antal krypterande meddelanden mellan de tre männen ”före, under och efter upphandlingen”.
Tingsrätten konstaterar att det till stor del handlat om sekretessbelagd information som de båda regioncheferna läckt och gynnat en specifik anbudsgivare.
Straffvärdet bedöms som högt utifrån att det handlat om betydande värden och mutor till personer inom offentlig verksamhet i särskilt ansvarsfulla ställningar.
Enligt Malmö tingsrätt har brottsligheten äventyrat förtroendet för samhällsinstitutionerna, men däremot har man inte funnit någon fara för patientsäkerheten bevisad.
Förekomsten av mutbrott är en av de s.k. obligatoriska uteslutningsgrunderna enligt LOU. Det kan vara svårt att utläsa eftersom den svenska lagstiftaren aldrig bemödade sig att översätta de bakomliggande EU-rättsakter till brott enligt den svenska brottsbalken.
En fråga som fortfarande inte är löst är hur upphandlande myndigheter ska upptäcka mindre medialt uppmärksammade fall? Det enda verktyg som lagstiftaren erbjudit är en sanningsförsäkran. För den som inte vet vad en sanningsförsäkran är så är det en blankett i vilken en leverantör lovar (handen på hjärtat) att de har rent mjöl i påsen.
Den svenska offentliga affären, värd 800 miljarder årligen, skyddas alltså från oseriösa leverantörer med hjälp av en papperslapp. Sveriges upphandlande myndigheter förtjänar bättre!
Mycket bra att sådant här kriminellt svineri bestraffas med fängelse.
Det är alldeles för många kriminella tjänstemän som tar mutor av kriminella företagare i utbyte mot både förhandsinformation om upphandlingar och riggningar av dem.
I mitt hemland Spanien straffas korruption numera mycket hårt. Hoppas att utvecklingen även fortsätter i samma riktning i Sverige.