Debatten om de idéburna vårdbolagens roll i välfärden och deras förmåga att konkurrera vid upphandlingar är just nu föremål för en omfattande diskussion. Anders Wijkman, ordförande i Upphandlingsutredningen, hör till dem som vill öka möjligheterna för idéburen vård och omsorg att konkurrera genom att bland annat specialutforma upphandlingsvillkoren.
– Idag missgynnas stiftelser och icke-vinstdrivande bolag i upphandlingar eftersom de krav som ställs inte i tillräcklig grad beaktar vårdens kvalitet och långsiktigheten hos vårdgivaren, säger Elisabet Wennlund, sjukhusdirektör på Stockholms Sjukhem.
Mätningar från bland annat SOM-institutet visar att sju av tio tillfrågade vill ha alternativ inom välfärden. En majoritet föredrar idéburna organisationer utan vinstintresse. Ändå står den idéburna sektorn endast för två procent av vård och omsorg i Sverige.
– I debatten om vinster i välfärden glöms alternativet idéburna bolag och organisationer ofta bort, konstaterar Elisabet Wennlund.
I den nya lagen om offentlig upphandling finns det en möjlighet att införa reserverade kontrakt. Fast reglerna kring detta är så stela, bland annat får en myndighet inte tilldela en organisationen mer än ett kontrakt åt gången, att de bedöms få liten betydelse.
Alla är inte överens om att premiera den idéburna sektorn. Stefan Holm är Almegas expert på offentliga upphandlingar:
– Företagen i den sociala ekonomin måste kunna konkurrera på lika villkor.
Skiftande åsikter om idéburen vård
De idéburna företagens roll har börjat diskuteras på allvar i debatten kring vilka driftsalternativ som passar bäst i vården. Vissa debattörer vill öka dessa företags möjligheter medan andra vill se konkurrens på lika villkor för alla.
| 2014-09-16
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer