Trots att upphandlare och säljare har kommit överens om modellavtal, som nyligen dessutom uppdaterats, kritiseras många offentliga upphandlingar för att frångå den gemensamt utformade avtalsprocessen. På den saken kan det nu bli ändring.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, blir värd för en ny kommitté som ska stödja offentliga aktörer i deras arbete för att förbättra sina upphandlingar av kollektivtrafik.
– Kraven som ställs i upphandlingarna har avgörande betydelse för hur mycket kollektivtrafik som man får för pengarna, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad vid Sveriges Kommuner och Landsting.
Offentliga aktörer är en stor upphandlare av kollektivtrafik. Det handlar om årliga beställningar på cirka 32 miljarder kronor.
Med start nu i höst kommer kommittén att utveckla och förvalta avtalsprocessen som består av ett antal gemensamma dokument och verktyg som beställare och entreprenörer använder för att förbättra sina upphandlingar.
– Stödet som kommittén ger ska bidra till minskade kostnader och samtidigt leda till att resenärer får tillgång till en bättre fungerande kollektivtrafik, fortsätter Gunilla Glasare.
Den nya kommittén bildas inom ramarna för Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik. Detta branschgemensamma arbete inleddes år 2008 och sedan år 2011 innehar SKL ordförandeposten.
Medlemmar i SKL är Sveriges 290 kommuner och 20 landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer