Inriktningen för den kraftsamling som SKL påbörjade för två år sedan var att nå oberoende till årsskiftet 2018/19.
Nu visar en sammanställning för 2018 att utvecklingen fortsätter gå i en helt annan riktning.
För både 2018 som helhet och fjärde kvartalet som enskild period noterar regionerna/landstingen rekordhöga nivåer för inhyrd personal, 5,4 miljarder kronor (plus fyra procent) respektive 1,5 miljarder kronor.
Kostnaderna minskar inom primärvården, är på oförändrad nivå inom psykiatrin men stiger kraftigt med 16 procent för sjukhusen.
Det är framför allt ökningen med 20 procent för inhyrda sjuksköterskor som slår igenom i statistiken.
– Att andelen inhyrda sjuksköterskor stiger är naturligtvis oroande. Ökningen sker i huvudsak inom sjukhusvården. Samtidigt har elva regioner minskat sina hyrkostnader för både sjuksköterskor och läkare inom psykiatrin, säger Fredrik Lennartsson (bilden) chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL (Sveriges kommuner och landsting).
Kostnaderna för upphandlad vårdpersonal ligger i snitt på fyra procent som andel av de totala personalkostnaderna.
Variationerna är dock stora. Större vårdgivare med läkarutbildningar inom regionen är mindre sårbara. Regioner som Skåne, Västra Götaland, Stockholm och Östergötland redovisar 2-3 procent som andel av de totala personalkostnaderna.
Det kan dock noteras att Region Stockholm för fjärde kvartalet ifjol slog ett dystert rekord som enskild vårdgivare med hyrpersonalkostnader för 200 miljoner kronor
Svårast är situationen i flera glesbygdsregioner med Västernorrland som skräckexempel – runt 15 procent.
Region Västernorrland aviserar nu ett ”omtag i arbetet” för att få ner volymerna av upphandlad vårdpersonal. En ny åtgärdsplan för specialistvården kommer att tas fram.
– Det här är en fråga om patientsäkerhet och arbetsmiljö mer än vad det är en ekonomisk fråga. Kontinuitet i bemanningen ger tryggare vård för invånarna och stabilare arbetsplatser för våra anställda, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland.
Trots att SKL-projektet kan beskrivas som ett misslyckande, rentav ett fiasko, är den bild som SKL vill förmedla en helt annan.
På organisationens webbplats heter det exempelvis att projektet ”gett resultat, även om det inte nådde hela vägen fram”
– Utvecklingen går åt rätt håll och vi ser många goda exempel på framgångsrikt arbete. Men det är en bit kvar för att nå målet att bli oberoende av inhyrd personal i vården, säger Fredrik Lennartsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer