Nya Karolinska Solna, NKS, handlades upp enligt en så kallad OPS-lösning, offentlig privat samverkan. Syftet var främst att minimera tidsförskjutningar och kostnadsökningar samt att föra över riskerna till utföraren av projektet. Utföraren var den ende anbudsgivaren, OPS-bolaget Swedish hospital partners holding, SHP, som ägs av Skanska och brittiska riskkapitalbolaget Inniesfree och som ska stå för driften fram till 2040.
Projektet, som ska vara klart för inflyttning 2018, har kantats av fördyringar i miljardklassen.
I maj sa finanslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Irene Svenonius, M, att hon tänkte sätta press på Skanskas ledning och meddelade att avtalet med projektbolaget skulle omförhandlas: “Det kan skada dem om de inte bidrar till att det här fungerar smidigare. Skanska har ett särskilt ansvar även ekonomiskt i en kommande omförhandling”, sa hon då hon till Svenska Dagbladet.
Det kan rent av bli aktuellt att riva upp avtalet. Irene Svenonius säger nu till Sverige Radio att:
– Avtalet mellan landstinget och byggföretaget Skanska är dåligt och dyrt och nu måste vi hitta sätt att komma runt det, säger hon.
Dessutom har Svenska Dagbladet tagit fram uppgifter som visar att ändringar och tilläggsbeställningar till NKS kan kosta flera hundra tusen kronor.
Därför meddelar nu Stockholms läns landsting, SLL, att de stoppar ytterligare ändrings- och tilläggsbeställningar som inte är avgörande för arbetsmiljön och patientsäkerheten vid NKS. SLL kommer också att konkurrensutsätta förändringar och byggnadsarbeten efter december 2017. Det innebär att det inte alls är säkert att Skanska och SHP får utföra anpassningarna om inte kostnaderna blir lägre än i dag.
– Avtalet beslutades för drygt sju år sedan och sträcker sig fram till år 2040. Mycket förändras över en sådan lång tid och nu analyserar vi avtalet för att säkerställa att vi använder alla de möjligheter som finns för att sänka kostnaderna, säger Malin Frenning, landstingsdirektör på SLL.
I arbetet framåt ingår även att säkerställa rimliga kostnader för mindre förändringar och tillägg, exempelvis för nya vattenkranar, nya hyllor och andra justeringar. Målet är tydligare timpriser och tydligare prislista.
– Vi ska också se över finansieringen av avtalet så att den blir så fördelaktig som möjligt, säger Malin Frenning.
Irene Svenonius är hårdare i sina kommentarer:
– Jag älskar detta sjukhus, men som kund är vi inte nöjda med dessa kostnader. Som stor leverantör till offentlig sektor måste man ha en etisk och moralisk kompass i sin prissättning och inte ta ut ockerpriser för att göra ändringar. Jag vill ha en tillnyktring från SHP:s sida, att de har en rimlig prissättning. Jag hoppas också att de förstår att vi menar allvar med att kommande arbeten ska utsättas för konkurrens, säger hon till Svenska Dagbladet.
Även oppositionen rasar:
– Det här är stötande. Avtalet måste omförhandlas. Moderaterna har med nuvarande avtal förvandlat sjukhuset till en kassako för Skanska och utländska riskkapitalister, säger Tomas Eriksson, MP, gruppledare i Stockholms läns landsting.
Enligt Ulf Norehn, vd för Swedish Hospital Partners, är kostnaderna rimliga och marknadsmässiga. Han välkomnar också en förhandling av avtalet.
– Vi sitter och väntar på initiativ från landstinget att de ska komma och diskutera med oss. Vi är villiga att omförhandla och diskutera alla delar i avtalet och reda ut missförstånd och otydligheter, säger han till Svenska Dagbladet.
En som försvarar grundtanken med avtalet är Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent på Dagens Industri.
“OPS lämpar sig särskilt illa för omfattande komplexa projekt som sjukhus. OPS-avtal är nämligen alltid noga specificerade. Allt som inte kan förutses eller specificeras hamnar utanför avtalet. Och den andelen tenderar att stiga. Det är så den kommersiella byggaren minskar sin risk.
Ändå fattade Stockholms läns landsting i grunden rätt beslut, det var genomförandet som brast. Nu står sjukhuset nästan färdigt och det är dags att gå vidare. Nya finanslandstingsrådet Irene Svenonius har stoppat de dyra tilläggsarbetena på NKS. Det är bra, för avtalet bör förhandlas om”, skriver hon i DI.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer