Regeringen har nyligen gett i uppdrag till Upphandlingsmyndigheten, Vinnova och PRV att skapa utrymme för mer innovation i upphandlingar och instifta en innovationsupphandlingsarena.
Nya siffror om upphandlingar under 2021 visar att det är allt fler som använder sig av innovationsupphandlingar, totalt 809 gånger eller i var tionde upphandling.
Förvånansvärt är att endast 22 av dessa upphandlingar berörde digitaliseringsområdet, ett område som allmänt ses som det viktigaste för att skapa nya innovationer som ger ett bättre samhälle.
Vi menar därför att det behövs fler innovationsupphandlingar i offentlig sektor inom det just nu väldigt expansiva digitaliseringsområdet. Det kan snabba på det digitala samhällsbyggandet, säkerställa att den kompetens som finns jobbar med lösningar för att lösa viktiga samhällsutmaningar och även minska problematiken med att offentlig sektor uppfinner hjulet.
I dag lägger varje region, kommun och myndighet mycket tid och stora summor på att både utreda och utveckla digitala tjänster – allt för ofta sådana som redan finns utvecklat i exempelvis en annan kommun. Detta i en marknad där det råder brist på utvecklare vilket driver på löner och konsultarvoden för den här kompetensen. Tech Sweden pekar exempelvis på att det redan 2024 kommer saknas 70 000 ingenjörer.
Vi har dessutom just på digitaliseringsområdet ofta stora legala utmaningar då mycket av tjänsterna som används i offentliga Sverige i dag har sin juridiska bas utanför Europa. Det hindrar ibland användning mot bakgrund av GDPR och andra legala aspekter. Det, i kombination med vår alltmer osäkra omvärld, driver på vikten av att vi inom både Sverige och Europa måste öka vår självförsörjningsgrad även av it-tjänster.
Mot denna bakgrund behöver vi bli bättre på att utveckla nya innovationer som faktiskt löser samhällsproblem och här kan innovationsupphandlingar spela en viktig roll. Utöver det behöver det skapa en central plattform där offentlig sektor kan dela alla utvecklade system och tjänster, innovationsupphandlade eller ej. Det skulle ge offentlig sektor en god överblick av vilka tjänster som faktiskt är utvecklade och finns på marknaden, frigöra resurser och säkerställa att vi lägger pengar på rätt innovationer.
Dessutom bör all innovation och utveckling ske på så kallad öppen programvara och med öppna standarder och med öppna gränssnitt, och därefter även licensieras på samma sätt. På så sätt kan de innovationer och tjänster som utvecklas och finansieras av offentlig sektor göras tillgängliga för fler, återanvändas och vidareutvecklas. Samtidigt kan företag paketera tjänsterna, erbjuda konsulttjänster och service.
Genom fler riktade innovationsupphandlingar och bättre återanvändning inom det digitala området så kan vi få en effektivare utnyttjande av våra skattemedel samtidigt som vi bygger ett bättre digitalt samhälle, vi kan även skapa nya innovationer som stärker svenska företag och vår export.
Fredrik Svensson
affärsutvecklingschef på den digitala samhällsbyggaren Redpill Linpro
Tony Nicolaides
chef offentlig upphandling, Redpill Linpro
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer