I november var det premiär för Göteborgs Stads nya grepp för att skapa dialog kring upphandlingar: Inköpsresan.
Fyra gånger per år hålls ett seminarium kring ett aktuellt ämne. Diskussionen filmas och läggs ut både som en textad film och en podd.
I veckan släpptes det senaste avsnittet med rubriken: Lagen, magen, löpet – fotbollsbiljetter på köpet?
Under ledning av Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköp och upphandling, samtalar Tomas Brytting, forskare inom organisationsetik, Mattias Hedberg, chief compliance officer på Atea, och Fredrik Rogö, upphandlingsjurist på Inköp och upphandling.
– Det finns det som är rent olagligt, det vill säga ett mutbrott, sedan har näringslivet sin syn på affärsetik och allmänheten kan ha en annan. Det är inte svart eller vitt om en viss förmån är tillåten eller inte, säger Fredrik Rogö.
En företagare behöver skilja mellan en privat och en offentlig kund, exempelvis när man har ett kundevenemang.
En medarbetare i offentlig sektor som blir erbjuden en förmån måste å sin sida tänka på att reglerna är särskilt restriktiva om man arbetar med myndighetsutövning eller med offentlig upphandling,
Tomas Bryttingger ger tre råd hur man som medarbetare kan förhålla sig:
– Det första är lagen – är det här lagligt? Nästa är, hur känns det? Det tredje är att fundera över en eventuell offentlighet kring det hela – vill jag se det på tv? Om man vill få till det klatschigare så är det ”lagen, magen och löpet” man ska tänka på.
I slutänden handlar det om den goda affären och en förutsättning för den är goda relationer med leverantörerna, poängterar Henrik Karlsson.
– Vi får inte bli för rädda. Vi måste fortsätta ha samtal och dialog med våra leverantörer.
Omkring 25 personer fanns i publiken under seminariet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer