I en skrivelse med anledning av Konkurrensverkets ställningstagande om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument (dnr 232/2024) uttrycker Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, flera tveksamheter.
Att myndigheter inte längre skulle få hänvisa till väletablerade standarder och standardavtal, såsom AB 04 och ABT 06, kan resultera i att upphandlingsdokumenten blir otydliga och otransparenta, skriver Martin Magnusson, ordförande i SOI.
Om varje myndighet skulle behöva utveckla egna upphandlingsdokument, skulle detta enligt SOI leda till otydlighet och oförutsägbarhet. Något som kan göra det svårare för leverantörer att förbereda sina anbud.
Föreningen menar vidare att mindre företag och myndigheter kan påverkas negativt av att inte kunna använda väletablerade standardavtal.
SOI ifrågasätter också vem som ska finansiera nya standarder och standardavtal om dessa ska tas fram kostnadsfritt.
SOI saknar också en analys av rättsläget utifrån EU-rätten och hur andra medlemsländer hanterar regleringen kring kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument. Det är viktigt att Konkurrensverket undersöker detta för att förstå hur den svenska marknaden påverkas i ett bredare europeiskt sammanhang, enligt Sveriges offentliga inköpare.
10 kap. 7 § LOU stadgar:
Den upphandlande myndigheten ska vid annonsering om upphandling, förhandsannonsering och annonsering om projekttävling med elektroniska medel ge FRI, direkt, fullständig och KOSTNADSFRI tillgång till upphandlingsdokumenten från den dag då annonsen publiceras.
Samtidigt riktar Sveriges offentliga inköpare kritik mot förslaget att införa kostnadsfri tillgång till alla upphandlingsdokument.
Hur tolkar SOI lagen då? Det står tydligt i lagen att ALLA upphandlingsdokument ska vara kostnadsfria. Det går inte att tolka på annat sätt. Jag tror SOI skulle behöva läsa lagen en gång till.
Där de lärde tvistar avser lagrummets andra stycke (10 kap. 7 § st 2 LOU):
Om myndigheten inte kan ge tillgång till något upphandlingsdokument enligt första stycket, ska myndigheten i annonsen upplysa om hur leverantörerna kan få tillgång till dokumentet på något annat sätt
Många standardavtal är inte allmänt tillgängliga utan kräver köp, licens, abonnemang etc.
Offentliga myndigheter kan av det enkla skälet inte publicera dessa standardavtal, då det i de flesta fall bryter mot de användarvillkor som avtalen omfattas av i de fall man ger gratis åtkomst till vem som helst!