-Vi önskar att regeringen yttrar sig skriftligt nu när EU-domstolen begär in yttranden från medlemsstaterna, säger Åsa Edman, chefsjurist på SKL Kommentus som agerar tillsammans med moderbolaget SKR i ärendet.
Senast 28 april måste regeringen lämna in ett yttrande och SKL Kommentus har skickat in en utförlig skrivelse till finansdepartementet och ansvariga ministern Lena Micko som beslutsunderlag.
– Vi var faktiskt på regeringen att de skulle yttra sig i Coopservice-caset också och även då byggde det på att SKR agerade tillsammans med SKL Kommentus. Från SKR var det Lena Micko som tog kontakt med Ardalan Shekarabi som ansvarig minister och med den bakgrunden så har Lena Micko förhoppningsvis fortsatt förståelse för frågornas betydelse, säger Åsa Edman.
Den uppmärksammade Coopservice-domen ställer krav på att ange takvolymer i ramavtal. Samtidigt konstaterar SKL Kommentus at domen öppnar för tolkningar, exempelvis anser Konkurrensverket att takvolym ska anges i kvantitet och värde medan Upphandlingsmyndighetens bedömning är att det kan räcka med värdet.
SKL Kommentus ser en rad problem med takvolymer. Det gäller bland annat avsaknad av administrativa system som krävs för prognoser för hur många varor och tjänster som köps och även att politiska beslut kan göra inköpsbehoven svåra att förutsäga.
I det danska domstolsärendet har Klagenämnden vänt sig till EU-domstolen med en begäran om förhandsbesked..
Målet gäller två regioners upphandling av sjukvårdsprodukter (C-23/20 Simonsen & Wheel). Upphandlingen har genomförts enligt 2014 års LOU-direktiv.
”De upphandlande myndigheterna har inte angett några takvolymer i upphandlingen. Däremot har de i upphandlingsdokumenten angett uppskattade volymer för de olika produkterna men varit tydliga med att de kan över- eller underskridas. Ett ramavtal har ingåtts med en leverantör.”, skriver SKR/SKL Kommentus till regeringen.
Klagenämnden begär bland annat vägledning kring när ramavtal kan ogiltigförklaras om exempelvis uppskattade volymer saknas i annonsen för upphandlingen.
SKL Kommentus målar upp en dyster bild om regelverket för takvolymer blir strikt och leverantörer kan få avtal hävda under pågående avtalsperiod.
En sådan situation kan kräva nya upphandlingar för att ersätta existerande avtal, enligt SKL Kommentus, som pekar på riskerna för stora upphandlingsskadeavgifter och särskilda skadestånd till leverantörer.
-En helt orimlig situation skulle uppstå om företag ges rätt att ogiltigförklara avtal under avtalstidens gång på grund av att takvolymer eller uppskattade volymer saknas. Det finns ju frister för att kunna agera genom att påtala omständigheter under anbudsförfarandet och allra senast under avtalsspärren efter tilldelningsbeslutet. Ansökningsfristerna finns där av en anledning, säger Åsa Edman
-Om EU-domstolen slår fast att maximala kvantiteter eller värden ska anges i ett ramavtal så är det viktigt med en avgränsning där endast värdet för avtalet i sin helhet krävs och endast i de fall där det är möjligt.
SKL Kommentus vill även att regeringen i ett yttrande påtalar problematiken med ökad administration vid upphandling av ramavtal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer