Statliga utredaren Ingegerd Palmér har genomfört ett särskilt uppdrag om så kallad gemensam kontorsservice omfattas av LOU.
Frågan är aktuell i Härnösand som enligt ett förslag ska tillföras 80 statliga jobb genom utflyttning från Stockholm.
Inriktningen är att de fem aktuella myndigheterna ska dela lokaler och bygga upp samverkan med gemensam kontorsservice.
Problematiken med statliga enheter som gör affärer ”inom staten” har varit omdebatterad.
I utredningen om Härnösandsmodellen framhåller Ingegerd Palmér att det råder viss osäkerhet efter Kammarrättens så kallade Deponadom från 2017 om att avtal om tjänster inom staten inte per automatik ger undantag från LOU.
Ingegerd Palmér stöder sig ändå på förarbetena till LOU och ett ställningstagande från Konkurrensverket för bedömningen att LOU inte är aktuellt för den planerade samverkansmodellen i Härnösand.
Dock med garderingen:
”Det kan dock inte uteslutas att en leverantör av till exempel kontorsservicetjänster vänder sig till domstol och begär överprövning. Utgången av en sådan eventuell prövning kan inte med säkerhet förutses.”
Ett tänkbart alternativ som nämns i den statliga utredningen är att kopiera en modell som Statskontoret använt med facility management-avtal med en extern leverantör.
På så sätt kan man komma runt problematiken med att ett avtal om lokalhyra, som normalt inte omfattas av LOU, övergår till att klassas som ”oren uthyrning” genom tillhörande kringtjänster och därför måste upphandlas.
Modellen bygger på att parterna sambetalar tjänster från externa leverantörer – exempelvis vaktmästeri och kaffemaskiner – efter en upphandling som Statskontoret genomfört på uppdrag från alla myndigheter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer