Rapporten ”E-handel, e-fakturering och e-upphandling” bygger på en enkätundersökning. 82 procent av kommunerna och samtliga regioner svarade på frågor under andra kvartalet i år.
51 procent av kommunerna uppger att e-handel införts, en ökning med 7 procentenheter sedan förra undersökningen 2019. Samtliga regioner har svarat att man nu har e-handel.
I kommunsektorn har ökningen varit stadig sedan första undersökningen 2003, då 37 kommuner hade e-handel, till nuvarande nivå med 121 kommuner.
– Det är glädjande att se att införandet av e-handel fortsätter att öka, kommenterar Robin Anderson Boström, förbundsjurist på SKR, som arbetat med rapporten.
Han tillägger:
– Till skillnad från statliga myndigheter finns inget lagkrav för införande av e-handel hos kommuner och regioner. Inom denna sektor införs istället e-handel helt på sina egna meriter. Vinster i form av bland annat ökad effektivitet, bättre beslutsunderlag och enklare uppföljning gör införandet av e-handel till en långsiktig investering för en mogen inköpsorganisation.
Det finns dock en osäkerhet om framtida ökningstakt för e-handel i kommunsektorn. Endast 31 procent av de kommuner som saknar e-handel svarar att det finns införandeplaner de närmaste två åren, 23 procent uppger att man inte har några planer på e-handel.
På frågan om orsaker till att kommunerna inte har e-handel svarar 78 procent att resurser saknas, 30 procent att man inte har rätt kompetens för införandet och 11 procent ifrågasätter nyttan av e-handel.
Robin Anderson Boström pekar på värdet av andra kommuner som förebilder för att hantera hinder för införande av e-handel – bland dem även att upphandlingen av systemlösning upplevs som komplicerad.
– Alla utmaningar kan underlättas om de tacklas gemensamt. Under årets e-handelsdagar genomförde Marcus Bäckström en uppskattad presentation om hur hans kommun Simrishamn och grannkommunerna Sjöbo, Tomelilla och Skurup gemensamt upphandlade och nu delar installation av ekonomi- och e-handelssystem. Detta exempel visar att samarbete kan vara en av lösningarna för att komma i mål med införandet av e-handel, säger Robin Anderson Boström.
SKR konstaterar också i rapporten att e-faktureringen ökat jämfört med för tre år sedan – andelen i kommunsektorn är numera 79 procent och bland regionerna 74 procent.
Det är en ökning från tidigare 56 procent för båda sektorerna, vilket SKR kopplar till att lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling införts.
En nyhet i årets rapport är frågor om e-upphandling.
– Frågorna var bland annat kopplade till användningen av ESPD-systemet och möjligheten till att få tillgång till relevanta myndighetsuppgifter vid kontroll av leverantörer inför tilldelning av kontrakt. Svaren visar på tydliga brister avseende båda dessa funktioner, säger Robin Anderson Boström.
Han tillägger att det är glädjande att en statlig utredning – ”Effektiv och tillförlitlig kontroll av leverantörer vid tilldelning av offentliga kontrakt”– tillsatts för att ge förslag om hur tillgången till myndighetsuppgifter kan förbättras.
Det skedde i somras, efter enkätundersökningens genomförande, genom ett initiativ av den dåvarande S-regeringen. Ett av budgetpropositionens få besked om offentlig upphandling från den nya, M-ledda regeringen är fortsatt hög prioritet för det arbetet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer