Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • AI för upphandlare
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Fortsättningskurs IT-upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Ska bli lättare stoppa oseriösa

En centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. Det är en av delarna i en ny utredning om hur oseriösa aktörer kan utestängas från offentliga upphandlingar. Utredaren ska presentera sina förslag senast den 31 augusti 2023.

| 2022-06-03
Civilminister Ida Karkiainen.

Dagens verktyg räcker inte för att stoppa oseriösa leverantörer. Därför tillsätter regeringen nu en utredning om hur offentlig upphandling kan bli ett effektivt verktyg mot arbetslivskriminaliteten.

– Inte en skattekrona ska gå till företag som har gjort sig skyldiga till brott eller inte betalat sina skatter eller andra avgifter, säger civilminister Ida Karkiainen.

Utredaren ska föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. 

Utredaren ska också bedöma möjligheterna och lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar. 

– Ju fler led av underentreprenörer desto svårare blir det att upptäcka arbetslivskriminalitet. De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Slutligen ska utredningen ta ställning till om reglerna om uteslutning av leverantörer från att delta i valfrihetssystem bör skärpas och om det bör införas obligatoriska krav på arbetsrättsliga villkor även vid icke-direktiv­styrda upphandlingar.

Under våren har Ida Karkianen och Johan Danielsson träffat representanter för branscherna bygg, städ och transport.

Samtalen har varit en del av underlaget till utredningens direktiv.

Utredare är Annika Bränström, tidigare generaldirektör för Bolagsverket och numera avdelningschef på myndigheten Digg. Senast den 31 augusti 2023 ska hon redovisa uppdraget. 

Läs mer: ArbetsmarknadskriminalitetOseriösa leverantörer

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Ska bli lättare stoppa oseriösa"

  1. T skriver:
    4 juni, 2022 kl. 19:04

    Ännu ett verklighetsfrämmande och näringslivsfientligt förslag från S.

    Skattekontroll sker i princip alltid vid upphandling, så till den grad att skattekontroll är en integrerad tjänst som utförs per automatik i upphandlingsverktyg. Utöver detta är en standardskrivning i upphandlade avtal att leverantörer som gör sig skyldiga till någon av uteslutningsgrunderna under pågående avtalsperiod kan hävas eller sägas upp från avtalet.

    Att “lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar. ” visar på en total oförståelse över hur handel fungerar. Leverantörskedjor är globala och kan ha många underled. För viss industri är detta även en förutsättning för att kunna förädla det slutresultat som säljs på konsumentmarknaden.

    Leverantörerna tar redan ansvar för sina led men Sverige kan inte leka världspolis utan måste utgå ifrån att Eurpoeiska företag följer ILO’s kärnkonventioner, såsom ratificerade av samtliga EU-medlemmar. Efter det har varje leverantör intresse av, samt ansvar för, att leverans från 3:e land uppräthåller en anständig nivå utifrån relevanta regelverk. Offentligheten tycks tro att den ligger längre fram än den privata sektorn vad gäller CSR, vilket är en naiv syn.

    Igen handlar det om ett parti som egentligen inte vill se frihandel utan helst av allt skulle vilja avprivatisera stora delar av marknaden. Nu har de funnit ett verktyg för att genomdriva denna politiska ideologi, genom upphandlingslagstiftningen. Upphandlingslagstiftningen, å andra sidan, har som grundsyfte att stimulera frihandel samt öka möjligheterna för företag att leverera kvalitet till effektiva priser till offentlig sektor. LOU är både en skyddslag för företagen och en lag som ska motverka jäv och säkerställa att offentligheten konkurrensutsätter sina inköp.

  2. Mats O Nelson skriver:
    7 juni, 2022 kl. 16:38

    FR 2422-22

  3. M skriver:
    8 juni, 2022 kl. 08:01

    Man skulle nästan kunna tro att det är val snart med tanke på ovanstående kommentar. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen.

    Kontrollerna som görs ger inte den nulägesbild man ofta vill ha, utan tillgängliga uppgifter är inte sällan med viss eller till och med ganska lång fördröjning. Dessutom är de fragmentiserade och ganska trubbiga, vilket skapar merarbete. Personligen välkomnar jag ett samlat verktyg för leverantörsbedömning som kan adressera detta.

    Det är inte min erfarenhet att leverantörer har så god koll på eller kontroll över sina underleverantörer som de skulle vilja eller tror sig ha. Det är ofta svårt att följa kedjan och man måste vara ihärdig för att hitta felen som dessa aktörer gärna vill dölja. Att lättare undvika oseriösa aktörer som pga felaktigt beteende dumpar priser borde vara i alla seriösa leverantörers intresse, inte bara upphandlande myndigheters.

  4. Madelene skriver:
    8 juni, 2022 kl. 09:51

    Jag håller med M. Jag välkomnar också ett effektivt verktyg för leverantörskontroller. I dagsläget beläggs viss information hos Skatteverket och Kronofogdemyndigheten med sekretess, varför det är omöjligt att göra en ordentlig kontroll.
    Jag hoppas dessutom att ett sådant verktyg även kan presentera information om alla existerande företags ägarförhållanden. Ägs (eller företräds) företag helt eller delvis direkt eller indirekt av en rysk medborgare eller fysisk eller juridisk person, enhet eller organ som är etablerade i Ryssland? Om så är fallet – hur stor är ägarandelen? Det föreligger sannolikt en hel del svårigheter för de enskilda upphandlande myndigheterna att kontrollera ägarförhållanden för alla företag enligt ovan. Det skulle dessutom inte vara ekonomiskt försvarbart att Sveriges upphandlare själva kontinuerligt la tid på sådana kontroller. Så det torde vara en god idé att även denna information enkelt finns tillgänglig.

  5. Kapitel.13 skriver:
    9 juni, 2022 kl. 15:27

    Det är svårt att göra detta bra idag. Inga system i världen ersätter helt viljan och kunskapen hos den som bedömer men det kan underlätta betydligt och spara otroligt mycket tid.

    Vår erfarenhet är att privat sektor är mycket sämre på bakgrundskontrollerna avseende samhällsansvar (brottslighet, skatteinbetalningar, kollektivavtalsbrott etc) eftersom det inte är deras huvudintresse. Medan det är tvärtom hos offentlig sektor. Man är där bättre på att följa upp samhällsansvaret (trots bristande system och en hel del sekretesshinder) men är sämre på att först vilken ekonomisk status olika branscher behöver för att vara sunda. Men det är den generella bilden. Det finns många undantag.

    http://www.kapitel13.se är ett unikt stöd till upphandlare som vill utreda om det finns grund för uteslutning (LOU 13 kap. §1-3). Men verktyget kan användas av alla organisationer och skapar transparens för både anbudslämnare och upphandlare avseende uteslutningsgrunderna. Om man vill granska en konkurrent som man misstänker borde ha blivit utesluten till exempel.

    Det borde alla använda för att driva sunda affärer tillsammans. Utan att behöva få tillgång till känsliga uppgifter. Det har vi löst genialt!

    När det gäller sanktionslistor är det svårare men ett tips är att använda http://www.qnister.com, det kan hjälpa en hel del.

    Tänk på att vi aldrig kan få ett enda system för all bedömning (även om det vore skönt). Kreditupplysningslagen §6 (urklipp nedan) förbjuder blandning av dessa olika uppgifter i samma system:

    “Uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden får inte utan medgivande av Integritetsskyddsmyndigheten behandlas i kredit- upplysningsverksamhet. Ett medgivande får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Dalatrafik backar från miljardkrav

När Dalatrafik upphandlade kollektivtrafik var kravet att leverantörerna skulle omsätta minst en miljard kronor om året. Efter hård kritik har kravet nu sänkts till 400 miljoner kronor.

Upphandling tar plats i Almedalen

Nu är Almedalsveckan i Visby i gång. Ett 30-tal av årets evenemang har koppling till upphandling. Elva av dem går att följa digitalt.

Backa inte – ställ krav på oss!

Debatt

Vi behöver strängare klimatkrav för att realisera en mer hållbar utveckling av vår svenska byggindustri. Bygg- och fastighetssektorn står för över 22 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser i dag. Det kan inte få fortsätta – så ställ tydliga och mätbara krav på oss, skriver Lindbäcks vd Stefan Lindbäck i ett öppet brev till bostadsminister Andreas Carlson.

“Fel slå ihop Digg och PTS”

De negativa effekterna av att slå ihop Myndigheten för digital förvaltning med Post- och telestyrelsen väger tyngre än de positiva. Det anser Konkurrensverket som i sitt remissvar varnar för ökad rollkoncentration och risk för intressekonflikter.

Färre väljer valfrihetssystem

Den nedåtgående trenden för valfrihetssystem fortsätter. Det senaste året har antalet minskat från 451 till 437, enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten.

Låg kickback blir något högre

Efter flera år av gradvisa sänkningar väljer Sinfra att höja sin kickback med 0,2 procentenheter till 0,9 procent från 1 juli.

Lediga jobb

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Upphandlare till MSB

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inköpare till MSB

Senaste nyheterna

Dalatrafik backar från miljardkrav
Upphandling tar plats i Almedalen
Backa inte – ställ krav på oss!
“Fel slå ihop Digg och PTS”
Färre väljer valfrihetssystem
Låg kickback blir något högre
Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen
Mössan på med kommunala köp
Sara Baeckmark“Namnet speglar kulturen”
Kommunen segrare i Värnamotvist
Dalauppror mot miljardgräns
Skanskas låga pris godkänns
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapUpphandlare till MSB
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapInköpare till MSB
Synar korruption vid upphandling
Välkomnar försörjningsavtal
“Ta mer risk, upphandlare”
TranåsOmtag i Tranås efter KKV-kritik
Tyck till om uppföljning
Drömmer om kortare arbetstid
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide: Upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Skanskas låga pris godkänns
  • “Namnet speglar kulturen”
  • Mössan på med kommunala köp
  • Synar korruption vid upphandling
  • Upphandling tar plats i Almedalen
  • Låg kickback blir något högre
  • Välkomnar försörjningsavtal
  • Kommunen segrare i Värnamotvist
  • Dalauppror mot miljardgräns
  • Varnar för saboterade upphandlingar

Läsarnas åsikter

Marianne Hammarström : Skanskas låga pris godkänns
Håller med Anna. Det är ett skämt för oss upphandlare också. Varför ska vi lägga tid på att utredda om…
Monica : Mössan på med kommunala köp
Är detta verkligen något en kommun ska ägna sig åt? Fint syfte såklart men är det en kommunal angelägenhet att…
Peter : Skanskas låga pris godkänns
Gärna en uppföljande kommentar ifrån Jkpg kommuns jurist som, mer eller mindre, förmätet lät uttala: "för mig handlar det om…
Anna : Skanskas låga pris godkänns
Det känns som ett spel för gallerierna det här med onormalt låga priser. I verkligheten händer ju ingenting. Det går…
Karoline Holmberg : ”Från pärm till skärm”
Jag skulle snarare säga att man behöver analysera e-handelslösningarna för att se vilka av dem som är lämpliga för vilken…
Arian Dushku : När skattekontot visar leverantörsproblem
Hej Andreas, Tack för dina ord och din fråga! Skattekontot kan berörd leverantör beställa via Skatteverket. Be dem ange erat…
Linus Jeppsson : ”Från pärm till skärm”
Håller med Erik ovan. Det är tyvärr inte riktigt allt som lämpar sig för elektronisk beställning. Medan de flesta varor…
Andreas : När skattekontot visar leverantörsproblem
Tack Arian för bra artikelserie. Men hur får man smidigt tillgång till skattekontot?
Erik : ”Från pärm till skärm”
Det bör göras en utredning om vilka varor och tjänster som inte lämpar sig för e-beställning, om detta inte likställs…
Miaman : ”Från pärm till skärm”
Det var sannerligen på tiden! :D
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen

Vill du veta hur du undviker onödiga anbudsmissar och hur AI kan underlätta i anbudsprocessen? Är du dessutom nyfiken på hur kulturell mångfald är något du kan dra nytta av i anbudsarbetet? På Anbudsdagen den 14 oktober på Bygget i Stockholm samlas leverantörer från hela Sverige till en heldag för att lyssna till experter som delar med sig av tips och insikter för att göra fler och bättre offentliga affärer.

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • AI för upphandlare | 27 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 4 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Fortsättningskurs IT-upphandling | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Tillämpat krav som inte uttryckligen framgått
  • Hetaste rättsfallen från första kvartalet
  • Mer restriktiv bedömning av avvikelser?
  • Bakläxa om utredningsansvar
  • Juridisk rapport om miljömärkning i upphandling
  • Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
  • Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget
  • Inga krav som inte uttryckligen följer dokument
  • Förslag 2: Gör teckal-undantaget mer lättläst
  • Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »