Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Ska bli lättare stoppa oseriösa

En centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. Det är en av delarna i en ny utredning om hur oseriösa aktörer kan utestängas från offentliga upphandlingar. Utredaren ska presentera sina förslag senast den 31 augusti 2023.

| 2022-06-03
Civilminister Ida Karkiainen.

Dagens verktyg räcker inte för att stoppa oseriösa leverantörer. Därför tillsätter regeringen nu en utredning om hur offentlig upphandling kan bli ett effektivt verktyg mot arbetslivskriminaliteten.

– Inte en skattekrona ska gå till företag som har gjort sig skyldiga till brott eller inte betalat sina skatter eller andra avgifter, säger civilminister Ida Karkiainen.

Utredaren ska föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. 

Utredaren ska också bedöma möjligheterna och lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar. 

– Ju fler led av underentreprenörer desto svårare blir det att upptäcka arbetslivskriminalitet. De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Slutligen ska utredningen ta ställning till om reglerna om uteslutning av leverantörer från att delta i valfrihetssystem bör skärpas och om det bör införas obligatoriska krav på arbetsrättsliga villkor även vid icke-direktiv­styrda upphandlingar.

Under våren har Ida Karkianen och Johan Danielsson träffat representanter för branscherna bygg, städ och transport.

Samtalen har varit en del av underlaget till utredningens direktiv.

Utredare är Annika Bränström, tidigare generaldirektör för Bolagsverket och numera avdelningschef på myndigheten Digg. Senast den 31 augusti 2023 ska hon redovisa uppdraget. 

Läs mer: ArbetsmarknadskriminalitetOseriösa leverantörer

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Ska bli lättare stoppa oseriösa"

  1. T skriver:
    4 juni, 2022 kl. 19:04

    Ännu ett verklighetsfrämmande och näringslivsfientligt förslag från S.

    Skattekontroll sker i princip alltid vid upphandling, så till den grad att skattekontroll är en integrerad tjänst som utförs per automatik i upphandlingsverktyg. Utöver detta är en standardskrivning i upphandlade avtal att leverantörer som gör sig skyldiga till någon av uteslutningsgrunderna under pågående avtalsperiod kan hävas eller sägas upp från avtalet.

    Att ”lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar. ” visar på en total oförståelse över hur handel fungerar. Leverantörskedjor är globala och kan ha många underled. För viss industri är detta även en förutsättning för att kunna förädla det slutresultat som säljs på konsumentmarknaden.

    Leverantörerna tar redan ansvar för sina led men Sverige kan inte leka världspolis utan måste utgå ifrån att Eurpoeiska företag följer ILO’s kärnkonventioner, såsom ratificerade av samtliga EU-medlemmar. Efter det har varje leverantör intresse av, samt ansvar för, att leverans från 3:e land uppräthåller en anständig nivå utifrån relevanta regelverk. Offentligheten tycks tro att den ligger längre fram än den privata sektorn vad gäller CSR, vilket är en naiv syn.

    Igen handlar det om ett parti som egentligen inte vill se frihandel utan helst av allt skulle vilja avprivatisera stora delar av marknaden. Nu har de funnit ett verktyg för att genomdriva denna politiska ideologi, genom upphandlingslagstiftningen. Upphandlingslagstiftningen, å andra sidan, har som grundsyfte att stimulera frihandel samt öka möjligheterna för företag att leverera kvalitet till effektiva priser till offentlig sektor. LOU är både en skyddslag för företagen och en lag som ska motverka jäv och säkerställa att offentligheten konkurrensutsätter sina inköp.

  2. Mats O Nelson skriver:
    7 juni, 2022 kl. 16:38

    FR 2422-22

  3. M skriver:
    8 juni, 2022 kl. 08:01

    Man skulle nästan kunna tro att det är val snart med tanke på ovanstående kommentar. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen.

    Kontrollerna som görs ger inte den nulägesbild man ofta vill ha, utan tillgängliga uppgifter är inte sällan med viss eller till och med ganska lång fördröjning. Dessutom är de fragmentiserade och ganska trubbiga, vilket skapar merarbete. Personligen välkomnar jag ett samlat verktyg för leverantörsbedömning som kan adressera detta.

    Det är inte min erfarenhet att leverantörer har så god koll på eller kontroll över sina underleverantörer som de skulle vilja eller tror sig ha. Det är ofta svårt att följa kedjan och man måste vara ihärdig för att hitta felen som dessa aktörer gärna vill dölja. Att lättare undvika oseriösa aktörer som pga felaktigt beteende dumpar priser borde vara i alla seriösa leverantörers intresse, inte bara upphandlande myndigheters.

  4. Madelene skriver:
    8 juni, 2022 kl. 09:51

    Jag håller med M. Jag välkomnar också ett effektivt verktyg för leverantörskontroller. I dagsläget beläggs viss information hos Skatteverket och Kronofogdemyndigheten med sekretess, varför det är omöjligt att göra en ordentlig kontroll.
    Jag hoppas dessutom att ett sådant verktyg även kan presentera information om alla existerande företags ägarförhållanden. Ägs (eller företräds) företag helt eller delvis direkt eller indirekt av en rysk medborgare eller fysisk eller juridisk person, enhet eller organ som är etablerade i Ryssland? Om så är fallet – hur stor är ägarandelen? Det föreligger sannolikt en hel del svårigheter för de enskilda upphandlande myndigheterna att kontrollera ägarförhållanden för alla företag enligt ovan. Det skulle dessutom inte vara ekonomiskt försvarbart att Sveriges upphandlare själva kontinuerligt la tid på sådana kontroller. Så det torde vara en god idé att även denna information enkelt finns tillgänglig.

  5. Kapitel.13 skriver:
    9 juni, 2022 kl. 15:27

    Det är svårt att göra detta bra idag. Inga system i världen ersätter helt viljan och kunskapen hos den som bedömer men det kan underlätta betydligt och spara otroligt mycket tid.

    Vår erfarenhet är att privat sektor är mycket sämre på bakgrundskontrollerna avseende samhällsansvar (brottslighet, skatteinbetalningar, kollektivavtalsbrott etc) eftersom det inte är deras huvudintresse. Medan det är tvärtom hos offentlig sektor. Man är där bättre på att följa upp samhällsansvaret (trots bristande system och en hel del sekretesshinder) men är sämre på att först vilken ekonomisk status olika branscher behöver för att vara sunda. Men det är den generella bilden. Det finns många undantag.

    http://www.kapitel13.se är ett unikt stöd till upphandlare som vill utreda om det finns grund för uteslutning (LOU 13 kap. §1-3). Men verktyget kan användas av alla organisationer och skapar transparens för både anbudslämnare och upphandlare avseende uteslutningsgrunderna. Om man vill granska en konkurrent som man misstänker borde ha blivit utesluten till exempel.

    Det borde alla använda för att driva sunda affärer tillsammans. Utan att behöva få tillgång till känsliga uppgifter. Det har vi löst genialt!

    När det gäller sanktionslistor är det svårare men ett tips är att använda http://www.qnister.com, det kan hjälpa en hel del.

    Tänk på att vi aldrig kan få ett enda system för all bedömning (även om det vore skönt). Kreditupplysningslagen §6 (urklipp nedan) förbjuder blandning av dessa olika uppgifter i samma system:

    ”Uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden får inte utan medgivande av Integritetsskyddsmyndigheten behandlas i kredit- upplysningsverksamhet. Ett medgivande får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Inget stopp för hela staden

Göteborgs Stads beslut om beställningsstopp från en leverantör för inblandning i Älvstrandenhärvan får inte effekt i hela kommunorganisationen. Allmännyttiga Familjebostäder fortsätter att göra affärer med företaget, rapporterar Hem&Hyra.

Akademiska sjukhuset

Muthärva som växer

En tidigare verksamhetschef inom Region Uppsala misstänks ha tagit emot flera miljoner kronor i mutor från regionens leverantörer. Mannen häktades i torsdags.

Ulrika Sjöholm

Ser slutet på speciellt halvår

Mer av tvingande bestämmelser, detaljstyrning och samordnade upphandlingar. Den utvecklingen på EU-nivå har präglat arbetsgruppen för offentlig upphandling under Sveriges ordförandehalvår.

Erik Slottner, foto Kristian Pohl. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

”Krafttag” mot regelbrott

Regeringen ställer sig bakom Konkurrensverkets plan för att skärpa straffen mot otillåtna direktupphandlingar. Det framgår av en lagrådsremiss med sikte på lagändringar från 1 januari 2024.

Foto: Ulf Börjesson.

Trio lyfter kategoristyrning

SKR, Svenskt Näringsliv och Upphandlingsmyndigheten återupptar samverkan för att lyfta fram fördelarna med kategoristyrning.

Hönor Foto: Cecilia Olla, Härjedalens kommun.

Efter kor kommer hönor

Härjedalens kommun fortsätter att gå sin egen väg för att täcka behoven av livsmedel med 200 hönor som det senaste tillskottet i den kommunala bondgården.

Lediga jobb

Upphandlare inom entreprenadområdet till Huddinge kommun

Upphandlare till Huddinge kommun

Polisen

Verksamhetsspecialist lager- och inventariesystem till Polismyndigheten

Ulricehamns kommun söker upphandlare!

Affärsrådgivare inom samhällsbyggnad till Adda AffärsConcept

  • Inköpare med utökat kundansvar till Adda Inköpscentral
  • MSB söker upphandlare till Stockholm
  • MSB söker upphandlare till Karlstad
  • Junior upphandlare till Kungliga Operan
  • Kvalificerad Inköpsadministratör till Stockholm Vatten och Avfall
  • Strategisk upphandlare till Sollentunahem
  • Inköpare indirekt material, vikariat
  • Upphandlare till Eskilstuna kommun
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Inget stopp för hela stadenInget stopp för hela staden
Muthärva som växerMuthärva som växer
Ser slutet på speciellt halvårSer slutet på speciellt halvår
”Krafttag” mot regelbrott”Krafttag” mot regelbrott
Trio lyfter kategoristyrningTrio lyfter kategoristyrning
Efter kor kommer hönorEfter kor kommer hönor
Kräver bättre uppföljningKräver bättre uppföljning
Ydre i toppYdre i topp
ANNONS FRÅN AFF

Lär dig energioptimera – utan stora investeringar

2,4 grader för hög returtemperatur i fjärrvärmesystemet kostar årligen mycket pengar. En högre returtemperatur innebär onödigt hög energianvändning, högre kostnader för energi och i vissa fall även straffavgifter från energibolagen.

Senaste kommentarerna

  • Anklagas för godtycklig utvärderingLite information värt att tillföra: * Vid en överprövning ska du kunna visa på att du lider skada av myndighetens...
  • Fortsatt ordstrid om utvärderingTitta gärna på MKB Fastighets senaste upphandling 2022MKB-2119 på transporter av farligt avfall och grovavfall till återvinningsstationer Då två av...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingFöretagare, det kan många gånger vara en bra taktik att som upphandlare lämna så lite uppgifter som möjligt. Ju mer...
  • Vill diplomera upphandlareVäldigt bra initiativ! Den snabba utvecklingen i branschen och de allt högre kraven på professionalisering är i sig något spännande...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingNu var det inte Stockholms stad utan Region Stockholm som artikeln handlade om :).

Aktuella utbildningar

  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 16 oktober
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Hållbar upphandling | Hösten 2023
  • LOU på två dagar | 6-7 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet är mer än bara miljö

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • ”Nej, du tolkar HFD-dom fel”
  • Vi bör alla bli lite mer brittiska
  • Föreslår att kinesiskt anbud förkastas
  • Ett steg fram — 22 steg tillbaka
  • Så fixade hon jätteupphandlingen
  • Polisens ändringar var inte tillåtna
  • Miljömärkning för att nå en giftfri miljö
  • Rivstartade nytt avtal med mässa
  • Tillsynsbeslut gick inte att överklaga
  • Rättspraxis i praktiken
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »