Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Ska bli lättare stoppa oseriösa

En centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. Det är en av delarna i en ny utredning om hur oseriösa aktörer kan utestängas från offentliga upphandlingar. Utredaren ska presentera sina förslag senast den 31 augusti 2023.

| 2022-06-03
Civilminister Ida Karkiainen.

Dagens verktyg räcker inte för att stoppa oseriösa leverantörer. Därför tillsätter regeringen nu en utredning om hur offentlig upphandling kan bli ett effektivt verktyg mot arbetslivskriminaliteten.

– Inte en skattekrona ska gå till företag som har gjort sig skyldiga till brott eller inte betalat sina skatter eller andra avgifter, säger civilminister Ida Karkiainen.

Utredaren ska föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller. 

Utredaren ska också bedöma möjligheterna och lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar. 

– Ju fler led av underentreprenörer desto svårare blir det att upptäcka arbetslivskriminalitet. De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Slutligen ska utredningen ta ställning till om reglerna om uteslutning av leverantörer från att delta i valfrihetssystem bör skärpas och om det bör införas obligatoriska krav på arbetsrättsliga villkor även vid icke-direktiv­styrda upphandlingar.

Under våren har Ida Karkianen och Johan Danielsson träffat representanter för branscherna bygg, städ och transport.

Samtalen har varit en del av underlaget till utredningens direktiv.

Utredare är Annika Bränström, tidigare generaldirektör för Bolagsverket och numera avdelningschef på myndigheten Digg. Senast den 31 augusti 2023 ska hon redovisa uppdraget. 

Läs mer: ArbetsmarknadskriminalitetOseriösa leverantörer

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Ska bli lättare stoppa oseriösa"

  1. T skriver:
    4 juni, 2022 kl. 19:04

    Ännu ett verklighetsfrämmande och näringslivsfientligt förslag från S.

    Skattekontroll sker i princip alltid vid upphandling, så till den grad att skattekontroll är en integrerad tjänst som utförs per automatik i upphandlingsverktyg. Utöver detta är en standardskrivning i upphandlade avtal att leverantörer som gör sig skyldiga till någon av uteslutningsgrunderna under pågående avtalsperiod kan hävas eller sägas upp från avtalet.

    Att ”lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar. ” visar på en total oförståelse över hur handel fungerar. Leverantörskedjor är globala och kan ha många underled. För viss industri är detta även en förutsättning för att kunna förädla det slutresultat som säljs på konsumentmarknaden.

    Leverantörerna tar redan ansvar för sina led men Sverige kan inte leka världspolis utan måste utgå ifrån att Eurpoeiska företag följer ILO’s kärnkonventioner, såsom ratificerade av samtliga EU-medlemmar. Efter det har varje leverantör intresse av, samt ansvar för, att leverans från 3:e land uppräthåller en anständig nivå utifrån relevanta regelverk. Offentligheten tycks tro att den ligger längre fram än den privata sektorn vad gäller CSR, vilket är en naiv syn.

    Igen handlar det om ett parti som egentligen inte vill se frihandel utan helst av allt skulle vilja avprivatisera stora delar av marknaden. Nu har de funnit ett verktyg för att genomdriva denna politiska ideologi, genom upphandlingslagstiftningen. Upphandlingslagstiftningen, å andra sidan, har som grundsyfte att stimulera frihandel samt öka möjligheterna för företag att leverera kvalitet till effektiva priser till offentlig sektor. LOU är både en skyddslag för företagen och en lag som ska motverka jäv och säkerställa att offentligheten konkurrensutsätter sina inköp.

  2. Mats O Nelson skriver:
    7 juni, 2022 kl. 16:38

    FR 2422-22

  3. M skriver:
    8 juni, 2022 kl. 08:01

    Man skulle nästan kunna tro att det är val snart med tanke på ovanstående kommentar. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen.

    Kontrollerna som görs ger inte den nulägesbild man ofta vill ha, utan tillgängliga uppgifter är inte sällan med viss eller till och med ganska lång fördröjning. Dessutom är de fragmentiserade och ganska trubbiga, vilket skapar merarbete. Personligen välkomnar jag ett samlat verktyg för leverantörsbedömning som kan adressera detta.

    Det är inte min erfarenhet att leverantörer har så god koll på eller kontroll över sina underleverantörer som de skulle vilja eller tror sig ha. Det är ofta svårt att följa kedjan och man måste vara ihärdig för att hitta felen som dessa aktörer gärna vill dölja. Att lättare undvika oseriösa aktörer som pga felaktigt beteende dumpar priser borde vara i alla seriösa leverantörers intresse, inte bara upphandlande myndigheters.

  4. Madelene skriver:
    8 juni, 2022 kl. 09:51

    Jag håller med M. Jag välkomnar också ett effektivt verktyg för leverantörskontroller. I dagsläget beläggs viss information hos Skatteverket och Kronofogdemyndigheten med sekretess, varför det är omöjligt att göra en ordentlig kontroll.
    Jag hoppas dessutom att ett sådant verktyg även kan presentera information om alla existerande företags ägarförhållanden. Ägs (eller företräds) företag helt eller delvis direkt eller indirekt av en rysk medborgare eller fysisk eller juridisk person, enhet eller organ som är etablerade i Ryssland? Om så är fallet – hur stor är ägarandelen? Det föreligger sannolikt en hel del svårigheter för de enskilda upphandlande myndigheterna att kontrollera ägarförhållanden för alla företag enligt ovan. Det skulle dessutom inte vara ekonomiskt försvarbart att Sveriges upphandlare själva kontinuerligt la tid på sådana kontroller. Så det torde vara en god idé att även denna information enkelt finns tillgänglig.

  5. Kapitel.13 skriver:
    9 juni, 2022 kl. 15:27

    Det är svårt att göra detta bra idag. Inga system i världen ersätter helt viljan och kunskapen hos den som bedömer men det kan underlätta betydligt och spara otroligt mycket tid.

    Vår erfarenhet är att privat sektor är mycket sämre på bakgrundskontrollerna avseende samhällsansvar (brottslighet, skatteinbetalningar, kollektivavtalsbrott etc) eftersom det inte är deras huvudintresse. Medan det är tvärtom hos offentlig sektor. Man är där bättre på att följa upp samhällsansvaret (trots bristande system och en hel del sekretesshinder) men är sämre på att först vilken ekonomisk status olika branscher behöver för att vara sunda. Men det är den generella bilden. Det finns många undantag.

    http://www.kapitel13.se är ett unikt stöd till upphandlare som vill utreda om det finns grund för uteslutning (LOU 13 kap. §1-3). Men verktyget kan användas av alla organisationer och skapar transparens för både anbudslämnare och upphandlare avseende uteslutningsgrunderna. Om man vill granska en konkurrent som man misstänker borde ha blivit utesluten till exempel.

    Det borde alla använda för att driva sunda affärer tillsammans. Utan att behöva få tillgång till känsliga uppgifter. Det har vi löst genialt!

    När det gäller sanktionslistor är det svårare men ett tips är att använda http://www.qnister.com, det kan hjälpa en hel del.

    Tänk på att vi aldrig kan få ett enda system för all bedömning (även om det vore skönt). Kreditupplysningslagen §6 (urklipp nedan) förbjuder blandning av dessa olika uppgifter i samma system:

    ”Uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden får inte utan medgivande av Integritetsskyddsmyndigheten behandlas i kredit- upplysningsverksamhet. Ett medgivande får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

”Alla möbler bör inte återbrukas”

Debatt

Offentliga inköpare riskerar att ta för lätt på miljö- och hållbarhetskrav genom att återanvända möbler med låga krav, framför nyproducerade med höga. Cirkulär ekonomi kan inte bäras av produkter från det förflutna, skriver företrädare för möbelbranschen inför Stockholm Furniture Fair den 7-11 februari.

Skärmpdump från seminarium, anordnat av Kommissionen för skattenytta.

Stakar ut nya politiken

Civilminister Erik Slottner är förfärad över hur vissa byggentreprenader ”drar iväg” i kostnader. Han vill också se färre trösklar för anbudsgivare och ökat fokus på konkurrens.

Sarwe Appelqvist Skärmdump från Kungsbacka kommuns politikerutbildning.

Bygger röd tråd med politiker

Kungsbacka kommun tar politikerutbildning på allvar med en introduktion om kommunala inköp som vässats lagom till att nya politiker nu påbörjar sina uppdrag efter valet.

Foto: FMV

Så påverkar osäkra världsläget FMV

Det osäkra omvärldsläget slår igenom i FMV:s nya ramavtal för släckvätska till flygvapnets räddningsbilar. Leverantören fick lämna en plan över pris för ökad kapacitet vid ett förhöjt beredskapsläge, samt beskrivning av produktionsanläggningar och fraktinformation.

Olle Lundin Foto: Mikael Wallerstedt.

”Inte noga med lagar i Falkenberg”

Professor Olle Lundin tycker att ”Falkenbergshärvan” sticker ut genom kommunledningens agerande.

Tranås kommun utreds igen

Efter en anonym anmälan återupptar Konkurrensverket den nedlagda utredningen av Tranås kommuns affärer med delvis kommunägda bolaget Tranås United.

Lediga jobb

Strategisk inköpare till Specialpedagogiska skolmyndigheten

IT-upphandlare till Haninge kommun

Sugen på att bli upphandlings­konsult inom IT eller bygg?

  • Systemadministratör, e-handel, till Huddinge kommun
  • Upphandlare inom IT till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Huddinge kommun
  • Entreprenadupphandlare till Huddinge kommun
  • Strategisk inköpare till Upphandlingsmyndigheten – föräldravikariat
  • Strategisk inköpare till Arbetsförmedlingen
  • Bolagsjurist till Adda
  • Verksjurister till säkerhetspolitisk myndighet
  • Upphandlingschef till Nässjö kommun

Senaste nyheterna

”Alla möbler bör inte återbrukas””Alla möbler bör inte återbrukas”
Stakar ut nya politikenStakar ut nya politiken
Bygger röd tråd med politikerBygger röd tråd med politiker
Så påverkar osäkra världsläget FMVSå påverkar osäkra världsläget FMV
”Inte noga med lagar i Falkenberg””Inte noga med lagar i Falkenberg”
Tranås kommun utreds igenTranås kommun utreds igen
Så mycket tjänar upphandlareSå mycket tjänar upphandlare
Trafikverket häver jättekontraktTrafikverket häver jättekontrakt
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste kommentarerna

  • ”Inte noga med lagar i Falkenberg”Tack för en bra artikel och intressanta synpunkter professor Lundin.
  • Så påverkar osäkra världsläget FMVIntressant artikel. Skulle vara spännande att få veta vad FMV såg som den stora vinsten med procentuell uppräkning kontra index?...
  • Ingen likabehandling i FalkenbergVänskapskorruption
  • Ingen likabehandling i FalkenbergDetta är inget annat än vänskapskorruption och skall också behandlas som det, det är ju uppenbart att den aktuella leverantören...
  • Nu startar lönekartläggningenÄr redan prenumerant.

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 7 mars 2023 – 1 plats kvar
  • Agil upphandling | 9 mars 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 14-15 mars 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 16 mars 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 21 mars 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 22 mars 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 23 mars 2023
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Mest läst på Inköpsrådet
  • Då får ogiltigt avtal bestå
  • Ingen fråga, ingen skada
  • Fler nyheter som påverkar it-avtal
  • Ursäkta, vad är klockan? (Del 2)
  • Kontraproduktiv begäran om sekretess
  • Bevis krävs för ”Hamburgundantaget”
  • Nytt år, nya möjligheter!
  • Ha en plan för den digitala revolutionen
  • Skynda långsamt?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »