Det framkom när han förra veckan som regeringens ansvariga statsråd för offentlig upphandling gästade ett seminarium, anordnat av Kommissionen för skattenytta.
Erik Slottner kommenterade upphandlingslagstiftningen:
– Det är förfärande att se hur det drar iväg ibland och hur en del upphandlingar görs, inte minst inom byggentreprenadsidan där det med löpande räkningar och annat drar iväg till hisnande summor och där man i en del fall kunnat härleda det till bristande kontroll i upphandlingskedjan. Där finns uppenbart insatser att göra.
Han uttryckte en öppenhet från regeringen att ändra i LOU för att främja effektiva inköp. För ett par månader sedan gav den nya regeringen ett uppdrag till Ekonomistyrningsverket att titta på hur statliga myndigheter kan stärka sina inköp.
Erik Slottner:
– Jag tycker jag ser i dag en tendens med offentlig upphandling att man höjer kraven hela tiden för att komma in i upphandlingen, för att kunna lägga anbud, det vill säga man höjer trösklarna väldigt lätt in till den offentliga upphandlingen.
– Jag vill gärna se att vi sänker trösklarna, låter många komma in i den offentliga upphandlingen men där man får vara innovativ när man väl kommit förbi tröskeln. Det vill säga att man jobbar mer med meriterande poäng än alltför mycket ska-krav.
Delvis underkändes den tidigare regeringspolitiken av Erik Slottner, trots en positiv trend sedan 2018 med fler anbud enligt färsk statistik från Upphandlingsmyndigheten.
– Det är viktigt att vi höjer antalet anbud per upphandling för att på så sätt kunna öka konkurrensen, öka kvalitén och sänka kostnaderna. Det är en väldigt viktig inriktning och jag tycker att politiken hittills gått åt motsatt håll, så det är väl en signal jag vill ge och i detta också kunna se: finns det något som vi kan ändra i LOU för att kunna underlätta att göra bättre upphandlingar och till lägre kostnad.
Kommissionen för skattenytta drivs av näringslivsprofilen Leif Östling, tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv. Kommissionen har gjort offentliga inköp till en prioriterad fråga och tidigare lyft fram Björn Jacobssons arbete med att reformera Migrationsverkets inköp som en förebild.
I ”årsbokslutet” från kommissionen bedöms effektiviseringspotentialen för offentliga inköp till 20-100 miljarder kronor per år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer