Statens servicecenter bildades den 1 juni 2012 och har som uppgift att bland annat administrera löneutbetalningar till statsanställda. För att klara av denna uppgift på utsatt tid köpte myndigheten, vid två olika tillfällen kort efter bildandet, in konsulttjänster till ett värde av totalt cirka 20 miljoner kronor utan föregående annonsering. Myndigheten fick böta för den senare av dessa båda affärer.
Men varken förvaltningsrätt eller kammarrätt ansåg att Statens servicecenter skulle behöva betala upphandlingsskadeavgift för en konsultupphandling som gjordes innan myndigheten formellt hade bildats.
Myndigheten andades dock ut lite för tidigt. Konkurrensverket överklagade den friande domen från kammarrätten till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
– Vi anser att det behövs vägledning i om frågan om Statens servicecenters ambition att komma igång på utsatt tid kan utgöra en sådan nödsituation som krävs för att myndigheter ska få direktupphandla varor och tjänster med hänvisning till synnerlig brådska enligt LOU, sa Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket, när den friande domen kom.
Nu har HFD upphävt underinstansernas avgöranden och målet går åter till Förvaltningsrätten i Falun för ny handläggning.
“Regeringens beslut må ha satt genomförandet och starten av den nya myndigheten under press, men kan således inte betraktas som en oförutsedd omständighet som kan berättiga till avsteg från de krav lagen ställer på hur en offentlig upphandling av viss omfattning ska gå till. Det har inte heller framkommit att den av regeringen beslutade tidsramen motiverats av omständigheter som inte hade kunnat förutses. Högsta förvaltningsdomstolen finner alltså att förutsättningar saknats för att tillämpa undantagsbestämmelsen i 4 kap. 5 § första stycket 3 LOU”, står det i domen.
– Ja, så klart är vi mycket nöjda med domen från HFD. Det är ett av de viktigare klargöranden vi fått från HFD och som går helt i vår riktning. Vi har ju fått avslag i både förvaltningsrätten och kammarrätten i ärendet, säger Per Karlsson.
Han anser inte att det politiska beslut som satt ett fast datum för startande av Statens servicecenter spelade någon roll i sammanhanget.
– Nej, man kan inte åsidosätta Lagen om offentlig upphandling och på så sätt framkalla en synnerlig brådska och betrakta politiska beslut med verksamhetsstart vid en viss tidpunkt som en oförutsedd händelse. Brådskan berodde på regeringens snäva tidsram. Lagen om offentlig upphandling måste respekteras, det är innebörden, säger Per Karlsson som anser att beslutet får stor principiell betydelse på alla nivåer.
Dessutom beslutade Förvaltningsrätten i Falun att Statens Servicecenter ska betala 750 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för den otillåtna direktupphandlingen. Rätten ger fullt bifall till Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift.
“Eftersom förutsättningarna för att underlåta att annonsera upphandlingen inte varit uppfyllda är avtalet att betrakta som en otillåten direktupphandling. Med beaktande av att det enbart är i sällsynta fall som en överträdelse kan anses vara ringa är det förvaltningsrättens bedömning att avgiften inte kan sättas ner helt”, skriver de i står det i domen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer