Intresset för återbrukade möbler har ökat kraftigt de senaste åren. Malmö stad är en av de kommuner som tidigt tog på sig ledartröjan.
Nu har även statliga myndigheter upptäckt möjligheten, även om det är i blygsam skala.
Under 2022 gjordes avrop för 9,4 miljoner kronor från Kammarkollegiets nya ramavtal Cirkulära möbelflöden, enligt Mattias Axelsson, pressansvarig på Kammarkollegiet.
Försvarsmakten, Uppsala universitet och Statens fastighetsverk är några av verksamheterna som har utnyttjat möjligheten.
Ramavtalsleverantörerna ser förstås fördelar med intresset.
– Mycket av de återbrukade möbler vi levererar upplevs som helt nya. Vi ser positivt på den här utvecklingen och hoppas framöver att fler vågar ta det första steget. De flesta inser snabbt hur smidigt och bra det fungerar med begagnade möbler, säger Patrik Clavenstam, hållbarhetsansvarig på Input Interiör.
Samtidigt höjer representanter för möbelbranschen rösten och varnar för att det inte alltid är en miljöfördel att köpa begagnat före nytt.
”Återbrukade möbler tillgodoser (dessutom) endast en bråkdel av det totala behovet av möbler. För att ha en chans att nå de högt ställda hållbarhetsmålen behöver därför offentlig sektor lyfta blicken från återbruk till att kravställa på ett sätt som driver den cirkulära omställningen i industrin”, skriver de i en debattartikel.
Bra tanke men hämmar inte det tillväxten för leverantörer av nya möbler, tänker jag. Kan det vara bättre att ställa krav på ekologiska möbler tillverkade av gran, furu eller återvunnet material från Sverige, Norden eller liknande ?