Sölvesborgs kommun riktar ett krav på omkring 900 000 kronor där man förutom egna merkostnader även vill att drabbade brukare ska kompenseras med återbetalning av en månadsavgift.
-Ersättningen som vi nu begär har vi rätt till enligt det ramavtal som vi har med operatören. Vi tar för givet att Tunstall Nordic AB fortsättningsvis kommer uppfylla sin del av avtalet så att vi kan ha en säker tjänst på plats, säger kommunens omsorgschef Annelie Kjellström.
Även Skellefteå kommun kommer att kräva ett förhållandevis högt belopp.
–Vi har fått sätta in extrainsatser, bland annat i form av extra personal under den här tiden. Vi kommer att kräva ungefär samma ersättning som Sölvesborg, strax under en miljon kronor, säger Mikael Eriksson, chefscontroller vid Skellefteå kommun, till SVT.
Hallsberg (drygt 50 000 kronor) och Säter (28 000 kronor) har valt att lägga sina ersättningskrav på en betydligt lägre nivå med avgränsning till den månadsavgift som kommunen betalar till Tunstall.
Säter är en kommun som ”slutit fred” med leverantören.
-Vi litar på Tunstall. Efter höstens problem har det fungerat bra, säger kommunalrådet Mats Nilsson till SvT.
Ett fåtal kommuner har valt att häva avtalet med Tunstall. Karlshamns kommun tillhör dessa med Doro som ny leverantör, vilket Sydöstran var först med att rapportera.
Enligt TV4 drabbades drygt 100 kommuner av larmproblemen i höstas och 35 av dessa bestämde sig i ett tidigt skede för att kräva ersättning.
Tunstall har uppgett att man har avtal med drygt 150 kommuner, varav merparten omfattas av det ramavtal som funnits med SKL Kommentus Inköpscentral.
Tills vidare gäller tillfälliga ramavtal med sex larmoperatörer för att ge Inköpscentralen tid att utreda problemen kopplade till Tunstalls larmlösningar under hösten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer