Sex av tio sysselsatta uppger att de i viss mån eller i hög grad hade alldeles för mycket att göra på jobbet under 2021. Det framgår av Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.
Lika många har någon gång under de senaste 12 månaderna arbetat trots att de enligt egen bedömning har varit sjuka och borde ha låtit bli. De vanligaste förklaringarna är att man inte vill belasta sina kollegor, att det inte finns någon annan som kan utföra uppgifterna eller att man inte har råd att vara sjuk.
Samtidigt anser sju av tio att deras arbetsuppgifter är intressanta och stimulerande.
– Det är glädjande att det är så många i arbetsför ålder som är nöjda med sina yrkesval. Alla ska orka jobba ett helt arbetsliv och en viktig förutsättning för det är att ha ett meningsfullt arbete, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Av de som arbetar minst en fjärdedel av tiden med skrivbordsarbete hemifrån har omkring nio av tio möjlighet att göra ett ganska bra eller mycket bra arbete hemifrån.
Av undersökningen framgår också att 8 av 10 som utför sitt skrivbordsarbete i hög grad från hemmet anser att de kan arbeta ostört. Motsvarade andel bland de som arbetar på den fysiska arbetsplatsen är 70 procent.
8 av 10 som arbetar i kontorsmiljö har tillgång till höj- och sänkbart skrivbord. Däremot är det endast 4 av 10 som har möjlighet att växla mellan sittande och stående arbetsställning i hemmet.
– Det här är en av distansarbetets stora utmaningar. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för att medarbetaren har en god arbetsmiljö oavsett var arbetet utförs. Om det inte går att säkerställa arbetsmiljön i exempelvis medarbetarens hem ska arbetsuppgifterna inte utföras därifrån, istället är det den ordinarie arbetsplatsen som gäller, säger Erna Zelmin.
I undersökningen ingår ett urval av cirka 9 500 personer. Antalet svarande var omkring 7 300 via en telefonintervju varav ungefär 3 400 personer även besvarade myndighetens enkät.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer