Regeringen har idag beslutat om lagrådsremissen Effektreserv 2020–2025 (pdf). I lagrådsremissen föreslås att giltighetstiden för lagen om effektreserv ska förlängas till och med den 15 mars 2025. Därmed förlängs lagen med fem år.
Den så kallade effektreserven skapas genom att Svenska kraftnät ingår avtal med aktörer på elmarknaden. Dels kan de ingå avtal med elproducenter som har reservkraftanläggningar. Då handlar avtalet om att elproducenten ska bidra med ytterligare elproduktion. Dels kan Svenska kraftnät ingå avtal med stora elanvändare och elhandelsföretag, men då handlar det istället om att de ska minska sin elförbrukning. Effektreserven ska finnas tillgänglig mellan den 16 november och den 15 mars, det vill säga under den kallaste årstiden.
Beslutet från 2010 om att avveckla effektreserven togs under förutsättningar att kunderna skulle bli mer flexibla i sin användning av el och att marknaden skulle driva fram flexibla produktionsresurser. Detta har inte skett. Därför vill regeringen förlänga effektreserven i ytterligare fem år.
− Företag och konsumenter ska känna sig trygga i att få el levererad under årets alla dagar. En förlängning är nödvändig för att Sverige vid extrema situationer fortsatt ska ha en trygg elförsörjning, säger energiminister Ibrahim Baylan.
Effektreserven är en försäkringslösning som säkerstället ett stabilt elnät när elanvändningen är hög. Det är inte en lösning för att säkerställa den långsiktiga elförsörjningen för landet.
Det har kommit kritik mot att effektreserven tidigare bestått av oljeeldade produktionsanläggningar. Därför föreslår regeringen nu att miljökrav ska ställas i upphandlingen.
− Först och främst är det viktigt att vi har en effektreserv som uppfyller de tekniska krav som behövs för en reserv i elsystemet. Därefter är det angeläget att vi i så stor utsträckning som möjligt använder oss av förnybara elproduktionskällor i effektreserven, säger energiministern.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer