Sveriges Radio annonserade inte upphandlingen av sin personalfest enligt reglerna. Bolaget valde att endast tillfråga två möjliga leverantörer, Viking Line och Tallink Silja Line, för tusenpersonerskalaset som gick av stapeln den 6 oktober i fjol.
Därmed anser Konkurrensverket att det handlar om en otillåten direktupphandling. Avtal får ingås med en leverantör utan föregående annonsering endast i vissa specificerade undantagsfall.
– Reglerna om annonsering i samband med offentliga upphandlingar är till för att ge alla potentiella leverantörer möjlighet att lägga anbud, och att beställaren ska få möjlighet att ta ställning till det bästa anbudet, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Avtalet med rederiet beskrivs av Sveriges Radio som ett charteravtal. Detta trots att fartyget vid en så kallad så kallad kajkryssning stannar vid kaj under hela hyrestiden. Ur övervakande myndighets perspektiv handlar det om hotell- och restaurangtjänster (B-tjänster), vilket innebär att 15 kap. LOU gäller.
Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätten med en begäran om att Sveriges Radio ska dömas att betala 200 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Kontraktets värde är cirka 2,7 miljoner kronor.
Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio vid den tidpunkt då avtalet slöts, medger att man gjort fel vid upphandlingen:
– Jag gott samvete i förhållande till Sveriges Radio och licensbetalarnas pengar, men mindre gott i förhållande till rättsväsendet, säger han till TT.
Våra granskande medier tycks ha uppenbara svårigheter att upphandla sina personalfester enligt regelboken. För en knapp månad sedan gick Konkurrensverket till domstol med böteskrav på Sveriges Television för liknande upphandlingsslav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer