Sveriges Television har börjat anlita it-konsulter med funktionsvariation, exempelvis Asperger.
– Först gjorde vi en direktupphandling av en konsult på prov. Nu har vi gjort en reserverad upphandling som landat i ett ramavtal med två leverantörer, säger Emma Ryman, strategisk inköpare.
Ett av företagen är Unicus som är som erbjuder it-konsulter inom utveckling, test och kvalitetssäkring – samtliga har Asperger.
– Det här är vårt första uppdrag i offentlig sektor. Det handlar bland annat om att utveckla appar för nyheter och sport. Jag är både glad och nöjd, säger vd Anders Barnå, som var den som sådde fröet till samarbete hos SVT.
Emma Ryman ser flera fördelar.
– SVT ska spegla hela befolkningen, därför är det viktigt att vi tänker och agerar utanför normen. Det känns också väldigt bra att mycket kompetenta personer som kanske saknar formell utbildning eller ett långt cv får en chans.
Anders Barnå beskriver sina anställda som kunniga och uppgiftsfokuserade, men med en begränsad social förmåga.
– Samhället är inte byggt för de här variationerna. Att småprata på fikarasten kan vara jättejobbigt. Därför gäller det att vi är tydliga mot våra kunder så att det blir bra för alla parter.
I en vanlig upphandling av it-konsulter skulle Unicus var chanslöst, enligt vd Anders Barnå.
– Våra konsulter kan inte konkurrera med de traditionella företagens. Få har avslutade universitetsstudier och många har varit arbetslösa. Utan examen och ett långt cv sorteras du bort direkt.
I en reserverad upphandling ges vissa leverantörer, som annars skulle ha svårt att konkurrera om kontrakt, en positiv särbehandling. Syftet är att stödja integration av personer med funktionsvariation eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
– Upphandlingen gick väldigt smidigt. Vi lämnade det ganska öppet i stället för att begränsa oss till olika roller. Vi gjorde en förhandlad upphandling med de två leverantörer vi kände till. De fick beskriva sitt erbjudande och sedan tecknade vi kontrakt. Prismässigt ligger de bra till, säger Emma Ryman på SVT.
Hon berättar att det också fanns ett socialt inslag i utvärderingen.
– För oss är det är viktigt att det finns möjlighet för konsulterna att utvecklas. Vi efterfrågade också hur lönesättningen ser ut, det gör vi ju inte annars.
Det tvååriga ramavtalet har inga garanterade volymer.
– Men vi kommer att marknadsföra det ganska hårt internt. Jag hoppas också att vi kan göra liknande upphandlingar inom fler områden, exempelvis ekonomi eller varför inte inköp. Personligen brinner jag verkligen för det här, inte minst eftersom jag själva har ett barn med funktionsvariation, säger Emma Ryman och tillägger:
– Jag hoppas att fler vågar testa det nu.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer