I den lagrådsremiss som presenterades nyligen var annars höjningen av direktupphandlingsgränsen för sociala tjänster och andra särskilda tjänster den stora förändringen – upp till tröskelvärdet på omkring 7,7 miljoner kronor.
För den generella direktupphandlingsgränsen vill regeringen se en nyordning med fasta belopp – 700 000 kronor för LOU och 1,2 miljoner kronor för LUF – med start 1 februari nästa år.
Men det kan då röra sig om ett första steg. Enligt regeringen bygger uppdraget till Statskontoret på en utvidgad analys av gränserna utifrån den nivå för direktupphandlingsgränserna och tillhörande regelverk som infördes 2014.
-Nu tar vi ett bredare grepp och ser även över övriga direktupphandlingsgränser, säger civilminister Lena Micko i ett pressutskick.
Regeringens direktiv är dock ganska oskarpa. Statskontoret ska utvärdera effekterna av regelförändringarna och bedöma ”om det finns anledning att överväga ytterligare förändringar av bland annat direktupphandlingsgränserna.”
Direktupphandnlingsgränsens belopp är av görande för småföretagare. Ju högre gränsvärde ju fler småföretagare står utanför rättsligt skydd och hamnar i händerna på vänskapskorruption. Regeringens förslag som nu ligger hos lagrådet med ändrad direktupphandlingsgräns för “Sociala tjänster och andra speciella tjänster” inkluderar även svenska kulturutövare. Med ett pennstreck utan att hör med kulturens aktörer vill regeringen ta bort annonseringsplikten och därmed ta bort möjligheten för kulturskapare, dvs 10-tusentals småföretagare att få information om vilka uppdrag som myndigheter har på gång. Regeringen tycks vara helt inne på att radera de små och satsa på de stora. Uppdraget till Stadskontoret tycks vara nästa steg i detta. Det är lätt att glömma att man först måste vara liten för att bli stor.