Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

”Upphandlings­regelverket förenklas”

DebattUpphandlingsregelverket upplevs av många som onödigt komplicerat. Att göra reglerna enklare och mer flexibla är en särskilt prioriterad fråga för mig, skriver Lena Micko i en debattartikel. Hon föreslår höjda direktupphandlingsgränser för sociala tjänster. Det skulle underlätta för idéburna aktörer att få utföra tjänster åt det allmänna.

| 2021-06-03
Lena Micko, civilminister. Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet.

Värdet av den offentliga upphandlingen uppgår till nästan 800 miljarder kronor varje år. Förutom att bidra till att det allmännas resurser nyttjas på ett effektivt sätt, kan den offentliga upphandlingen användas som verktyg för att uppnå samhällsnyttiga mål, som omställningen till världens första fossilfria välfärdsland, skydda miljön och människors hälsa samt främja schysta villkor på arbetsmarknaden.

För att upphandlingen ska nå sin fulla potential krävs dock ett enkelt, tydligt och effektivt regelverk.

Det nuvarande nationella upphandlingsregelverket, som gäller för sådana upphandlingar som inte regleras av EU-rätten, upplevs av många vara onödigt komplicerat. Att göra dessa regler enklare och flexiblare är därför en särskilt prioriterad fråga för mig.

Myndigheter och leverantörer, inklusive små eller nystartade företag samt idéburna aktörer ska kunna fokusera på att göra en bra och hållbar affär, i stället för att behöva oroa sig för missförstånd och risken för onödiga domstolsprocesser.

Med syftet att förenkla det nationella regelverket har regeringen i dag beslutat att överlämna en remiss till Lagrådet. Förslagen i lagrådsremissen syftar till att göra regelverket enklare och mer flexibelt.

I lagrådsremissen föreslås bland annat en särskild bestämmelse om dialog mellan en upphandlande myndighet och anbudsgivare i en pågående upphandling. Genom att på detta sätt uppmuntra dialog i upphandlingar kan risken för missförstånd och onödiga överprövningar i domstol minskas.

För att minska de negativa konsekvenserna av att en upphandling stoppas till följd av en överprövning i domstol föreslås vidare en ny möjlighet till direktupphandling. Den nya möjligheten innebär att myndigheterna ska kunna göra vissa täckningsköp för att tillgodose angelägna behov under domstolsprövningen.

Därutöver föreslås bland annat att direktupphandlingsgränserna för sociala tjänster och andra särskilda tjänster, bland annat hälso- och sjukvård, socialtjänst, utbildning med mera ska höjas upp till tröskelvärdena.

Det innebär att det kommer vara möjligt att direktupphandla sådana tjänster upp till cirka 7,7 miljoner kronor enligt lagen om offentlig upphandling. Detta förslag kommer underlätta för idéburna aktörer att få utföra tjänster åt det allmänna. Det kan exempelvis handla om att underlätta för kommuner och kvinnojourer att hitta bra lösningar för så kallade skyddade boenden.

Genom de aktuella förslagen till ett förenklat upphandlingsregelverk är min förhoppning att resurser ska kunna frigöras för mer samhällsnytta. Ett mer flexibelt regelverk kan också uppmuntra till innovation och nytänkande i myndigheter, kommuner och regioner som upphandlar. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 februari 2022.

Lena Micko
civilminister (S)

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

8 kommentarer på "”Upphandlings­regelverket förenklas”"

  1. Only in Sweden skriver:
    8 juni, 2021 kl. 08:02

    LOU har ju förenklats många gånger tidigare. Vi har under årens lopp haft flera förenklingsutredningar och lyckats förenkla från 7 kapitel till dagens 21.

    Är det verkligen möjligt att förenkla ännu mer?

  2. Klassisk svensk byråkrati skriver:
    8 juni, 2021 kl. 10:34

    Javisst, upphandlingsförenklingarna och de föregående utredningarna är som ett aprilskämt, med enda skillnaden att det inte är första april.

    Vågar vi hoppas på en till tredubbel förenkling till 66 kapitel?

  3. Anna skriver:
    8 juni, 2021 kl. 11:31

    Förenklingarna tidigare har, utöver utökningen av antalet kapitel, lett till att vi nu har LOU, LUF, LUFS, LOV och LUK. Fler lagar och fler kapitel i varje lag blir alltså resultatet när statens centralbyråkrater ska underlätta för alla stackars handläggare och upphandlare runt om i landet. Behovet av dyra konsulter lär öka.

    Så här yttrade sig lagrådet sist det gällde (2016): . ”Redan genom sin omfattning blir regleringen svåröverskådlig och därmed svår att tillämpa. Lagarna innehåller bestämmelser av skiftande slag. Flera är sådana att de knappast kräver lagform – om de alls fyller någon funktion. I lagarna finns omfattande regleringar av förfaranden och metoder som ligger varandra så nära att det kan ifrågasättas att de behövs vid sidan av varandra.”

    Lagrådet yttrade även: ”Det finns bestämmelser som
    är rätt och slätt obegripliga eller som är tvetydiga och kan ges olika
    innebörd. Andra har en innebörd som visserligen är begriplig, men
    som är oförnuftig. Det finns också bestämmelser som strider mot
    andra bestämmelser.”

    Tack för alla ”förenklingar” genom åren.

  4. Raymond skriver:
    8 juni, 2021 kl. 13:09

    Anna, huvudet på spiken!

    Enklare har det inte blivit.

    Det känns inte långsökt att de som ligger bakom dessa förenklingsutredningar, har gjort allt och lite till för att säkerställa behovet av sina egna juridiska tjänster som de sedan kan sälja till både myndigheter och anbudsgivare. Givetvis påhejade av sina branschkollegor inom skrået.

  5. Kenneth Larsson skriver:
    8 juni, 2021 kl. 13:23

    Det skulle vara intressant att se hur mycket pengar myndigheter lägger ned på upphandlingsadvokater ur ett historiskt perspektiv. Har en vän som tillhör en av Sveriges mest anlitade och hon tjänar sjukt mycket. Myndigheter verkar betala vad som helst för att slippa ta konsekvenser av sina ”misstag”. De ”billigaste” kostar strax under 3000 ex. moms per timme och de dyraste över dubbelt så mycket eller mer.

  6. T skriver:
    9 juni, 2021 kl. 08:56

    Nervösa Sverige i ett nötskal. S.k. ”gold plating” där vi överimplementerar EU-direktiv är standard här. Lägg sedan till det att vi har utvecklat mer praxis än vilket annat EU-land och att praxis normalt sett leder till inskränkningar av hur lagen får tillämpas så är vi verkligen i mål.

    Ta bara det nya direktivets uttalade ambition om att det ska vara möjligt att använda kompletteringar samt rättelse av fel i mer generös grad, vilket absolut vore proportionerligt mot tidigare. Där har svenska domstolar fortfarande vägrat släppa sin ultra-restriktiva tolkning.

    Gör som Danmark om ni vill förenkla. Sätt en ”ok” stämpel på direktivet rakt av och hitta inte på en massa egna nationella regler som inte behövs.

  7. Ragna Berlin skriver:
    5 juli, 2021 kl. 14:20

    Om målet med förenklingen är att skapa rättslöshet så har man lyckats väl. I lagstiftningen för sociala tjänster ingår även kulturen, dvs alla svensk kultur som myndigheter tillför samhället , väldigt mycket kultur. Att denna sektor ingår i sociala tjänster nämns inte med ett ord än mindre har branschen varit remissinstans. Ignoransen är frapperande. Kulturen är redan tyngd av vänskapskorruption och nu spär regering på detta med att vilja ta bort annonseringskravet vid upphandling upp till 7,7 miljoner kronor. Lena Micko, tror du verkligen att detta bidrar till mångfald och demokrati?

  8. Yvonne skriver:
    6 juli, 2021 kl. 00:26

    Jag mår illa av Stockholmsbyråkratin. Det enda den syftar till är att gynna egennyttan hos en begränsad grupp människor. I det här fallet handlar det givetvis om upphandlingsadvokater som kommer att kunna fakturera ännu mer till diverse myndigheter och företag. Föga överraskande är det också en sådan som ligger bakom den så kallade ”Förenklingsutredningen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Baxar undantagsförslag vidare

Trots allvarlig kritik från Konkurrensverket går regeringen vidare med förslaget om utökade möjligheter till undantag inom försvars- och säkerhetsområdet. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

”Ta ansvar för uttjänt IT”

Inköpare måste ta större ansvar för problemen som uttjänta IT-produkter orsakar i utsatta områden över hela världen. Det anser TCO Development som nu godkänt två insamlingsföretag som uppfyller sociala och miljömässiga krav.

Riksbanken utreder oegentligheter

Det finns misstänkta oegentligheter i relationen mellan Riksbanken och en leverantör. Efter en visselblåsning och utredning har frågat nu nått Riksbankens personalansvarsnämnd.

Tar klivet till näringslivet

Karriär

I mitten av maj lämnar Katarina Appelqvist jobbet som inköpschef i Kungsbacka för att bygga upp konsultföretaget B3 Upphandlings nysatsning på Västkusten. ”Det känns både läskigt och superhärligt när kartan inte är ritad”, säger hon.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet.

Rundabord med sikte på ny strategi

Regeringen vill stöpa om den nationella upphandlingsstrategin till en mer praktiskt inriktad handlingsplan. Särskild vikt läggs på ökad konkurrens och att stötta offentliga inköpsorganisationer.

Lisa Hörnström

Vill skingra ”Hamburg-dimman”

Risken för att trampa över upphandlingslagarna får kommuner att tveka om samverkan med andra kommuner. Det framgår av en analys från Statskontoret, som vill att Upphandlingsmyndigheten, UHM, stärker stöd och vägledning på området.

Lediga jobb

Chef till Skolverkets inköps- och upphandlingsenhet

Upphandlare till Stockholms universitet

  • Upphandlingscontroller till Uppsala universitet
  • Upphandlingsrådgivare till Riksbanken
  • Senior upphandlare med inriktning IT till statens inköpscentral
  • Förvaltare till Statens inköpscentral
  • Upphandlare till Norrköpings kommun
  • Strateg – försörjningsberedskap Region Gotland
  • Upphandlingskoordinator till Sollentuna kommun
  • SVT söker strategisk inköpare
  • Strategisk upphandlare till Jämtkraft
  • Familjebostäder söker Strategisk inköpare
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste nyheterna

Baxar undantagsförslag vidareBaxar undantagsförslag vidare
”Ta ansvar för uttjänt IT””Ta ansvar för uttjänt IT”
Riksbanken utreder oegentligheterRiksbanken utreder oegentligheter
Tar klivet till näringslivetTar klivet till näringslivet
Rundabord med sikte på ny strategiRundabord med sikte på ny strategi
Vill skingra ”Hamburg-dimman”Vill skingra ”Hamburg-dimman”
”Tjäna på effektiva konsultinköp””Tjäna på effektiva konsultinköp”
Stärker transporterna med nytt avtalStärker transporterna med nytt avtal
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Senaste kommentarerna

  • Alla mot TrafikverketÄntligen händer något mot det självgoda och inkompetenta Trafikverket. Vilket annat bolag skulle försämra komforten för sina resenärer? Det räcker...
  • Sista chansen för löneenkätenHej, den publicerades de 14 februari. Läs mer här: https://upphandling24.se/sa-mycket-tjanar-upphandlare-2023/
  • Sista chansen för löneenkätenHejsan, Vecka 8 har passerat så jag undrar när årets statistik presenteras?
  • Fiskburgare i topp i jakt på matsvinnVilket utmärkt exempel på hållbarhetstänk. Bravo!
  • Sju firar tioBra jobbat, Anders!

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023 FULLBOKAD
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober 2023
  • Agil upphandling | 19 oktober 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | Hösten 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

ANNONS FRÅN AFF

Ordning och reda på avtalen

Det är viktigt att avtalen är likartade för att alla ska förstå dem, då blir det mindre risk för olika tolkningar och missförstånd. Då blir det mindre risk för olika tolkningar och missförstånd. Man kan helt enkelt fokusera på annat än olika avtalsformuleringar.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Vad omfattas egentligen av sekretess?
  • Dialogmöten höjer konstens kvalitet
  • Då ska ska-kraven vara uppfyllda
  • Det positiva med överprövning
  • Några betalar men ingen kan uteslutas
  • Bevis för onormalt lågt pris i anbud
  • Intervallutvärderingens sista suck
  • Medvetet oförstående eller okunniga?
  • Hittade vägen till nya normer
  • Förutsättningar för prisavdrag

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »