Reviorsrapporten (pdf) som togs fram för att göra en översyn av processen för inköp av externa konsulter till Nya Karolinska Solna med särskilt fokus på Boston Consulting Group, BCG, konstaterade att de finansiella begränsningarna och delegationsordningen för beställning av konsulttjänster inte följts vid två tillfällen. Dessutom har processen inte följts när det gäller risken för intressekonflikter och jäv.
Vidare pekar rapporten på att, när det görs en förnyad konkurrensutsättning, ska de personer som ingår i utvärderingsgruppen tillställas en sekretess- och jävsförbindelse från upphandlingsavdelningen. I de nu granskade lokala upphandlingarna har inte sekretess- och jävsförbindelser blivit underskrivna.
Via sjukhusets visselblåsarfunktion har det också framkommit att en ansvarig chef inte har attesterat fakturor själv utan låtit en medarbetare göra det genom att lämna över sina inloggningsuppgifter. Detta är inte tillåtet, enligt internrevisorn.
– Rapporten visar att vi har brustit i rutiner och processer för inköp av externa konsulter. Ole Alvins rapport är välskriven och tydlig, den visar att vår interna kontroll och våra processer tyvärr inte alltid fungerar som de borde. Rapporten och de rekommendationer som har föreslagits kommer att vara en viktig del i vårt fortsatta förbättringsarbete. Vi gör nu skyndsamt ett åtgärdsprogram som ska vara genomfört under det första kvartalet i år, sa sjukhusdirektör Melvin Samsom.
Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) var dock arg och besviken medan finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) menade att bristerna måste åtgärdas omedelbart. Tillsammans gav de sjukhusledningen 24 timmar på sig att återkomma med ytterligare åtgärder.
– De allvarliga brister som framkommer i internrevisionen måste åtgärdas omedelbart. Sjukhusets ledning har redan presenterat ett antal åtgärder. Det är bra, men det räcker inte. Vi gav därför sjukhusets styrelse 24 timmar på sig att återkomma med fler och skarpare åtgärder. Om vi i Alliansen bedömer att det behövs ytterligare åtgärder för att skärpa den interna kontrollen, så kommer vi att vidta dem, sa Irene Svenonius till Upphandling24 då.
Sedan genomförde landstingsstyrelsens arbetsutskott ett extrainsatt möte där frågan om en extern granskning konsultfakturorna på NKS togs upp. Även eventuella personkopplingar diskuterades. Under mötet yrkade den socialdemokratiska oppositionen på en extern granskning, även av det den interna revisionen granskat. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius ansåg dock att extern granskning skulle innefatta de åtgärdsförslag som lagts samt föreslå ytterligare åtgärder. Hon ansåg att det är en uppgift för revisionskontoret att ta hjälp av externa granskare om de finner detta lämpligt.
I DN kom kritik mot att hon skulle vara jävig i beslutet att inte vilja ha en extern granskning. Anledningen skulle vara att Irene Svenonius man, Jan Svenonius, haft en central roll i upphandlingarna av avtalen med BCG som upphandlingschef för NKS.
– Om externutredningen gäller delar där hennes man är ansvarig så är hon jävig. Då borde hon inte vara med att fatta beslut om granskning. Hon borde inte vara med i handläggningen av ärendet överhuvudtaget, sa Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet till DN.
Samtidigt pekar Irene Svenonius på att hon, dagen före ägarutskottet, ställt en fråga till chefsjuristen på Stockholms läns landsting, som också med vid ägarutskottet, om det fanns risk för jäv – något chefsjuristen bedömde att det inte fanns någon risk för.
– Jag tar oerhört allvarligt på att de jurister ni talat med kan se en jävsproblematik kopplat till ägarutskottet den 2 februari. Jag är så otroligt noga med sådana här saker och när ni har två jurister som säger att det kan finnas en problematik, vill jag ta ett kliv tillbaka när det gäller granskningen av Karolinska, tills den här jävsfrågan är helt klarlagd, säger Irene Svenonius till DN.
Nu tar i stället tar Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd och vice gruppledare för Moderaterna, över de frågor som gäller granskningen av NKS.
Samtidigt har Ninos Maraha (L), vice ordförande i landstingsstyrelsen, gett landstingsdirektör Malin Frenning uppdraget att återigen pröva om Irene Svenonius varit jävig.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer